1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Merikotkien pesäkamerat viedään kohta puuhun

Merenkurkun merikotkien pesiin suunnittellut pesäkamerat on saatu hankittua. Tarkoituksena on asentaa kamerat paikoilleen tammi-helmikuun vaihteessa. Kameroiden hankinnan mahdollistivat paikalliset sponsorit.

luonto
Merikotkan poikasia maalahtelaispesällä keväällä 2015.
Merikotkan poikasia maalahtelaispesällä keväällä 2015.Yle/Juha Kemppainen

Merenkurkun merikotkien pesäkamerat ovat enää asentamista vaille. Merikotka-aktiivit ovat hankkineet noin 10 000 euron arvoisen pesäkamerapaketin, johon kuuluvat kaksi kameraa laitetaan kahteen pesäpuuhun lähipäivien aikana. Kameroiden lisäksi kokonaisuudessa on mukana aurinkopaneeli, akku, antenni ja metritolkulla johtoa. Kamerat ovat kevyitä, mutta muu paketin sisältö painaakin sitten jo 60 kiloa.

Vielä valkoinen kamera tullaan naamioimaan sellaiseksi, ettei merikotka huomaisi sen olemassaoloa pesäpuussaan.
Vielä valkoinen kamera tullaan naamioimaan sellaiseksi, ettei merikotka huomaisi sen olemassaoloa pesäpuussaan.Anna Wikman/Yle

Tarkoitus on laittaa aluksi vain kamerat kahteen merikotkan pesäpuuhun ja tarkkailla kauempaa, vaikuttaako kameran läsnäolo merikotkien käyttäytymiseen eli aloittaako lintu pesinnän. Jos pesintä alkaa, kameran lisäksi pesäpuun lähistölle viedään muut tarvikkeet. Kameroiden asennuspaikat on pohdittu tarkoin, koska lähistöltä pitää nettiyhteyksien vuoksi löytyä tukiasema.

Kaikki välineet naamioidaan metsäluontoon niin, etteivät ne erotu sieltä.
Kaikki välineet naamioidaan metsäluontoon niin, etteivät ne erotu sieltä.Anna Wikman/Yle

Myös muut tarvikkeet olisi saatava hyvin piilotettua ja se taas vaatii sopivaa maastoa. Kamerat ja muu välineistö naamioidaan niin, ettei niitä metsäluonnosta erota.

Rahoitus kameroihin on tullut kokonaan paikallisilta sponsoreilta ja mukana on sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä. Jos kaikki sujuu hyvin ja merikotka pesii juuri siinä pesässä mihin kamera on asennettu, voi yleisökin päästä seuraamaan merikotkan pesäkamerasta tulevaa kuvaa.

Merikotka-aktiivi Tapio Osala arvioi, että parhaimmassa tapauksessa livekuvaa merikotkan pesältä voitaisiin saada jo tänä keväänä.

Lue seuraavaksi