1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelko Helene Schjerfbeckin teosten joutumisesta varastoon sai tukijoukot järjestäytymään Riihimäellä

Kaksi naista pani Riihimäellä tuulemaan, kun he kuulivat Riihimäen taidemuseon olevan lakkautusuhan alla. Ensin he keräsivät tuhat nimeä museota tukevaan adressiin. Tammikuussa he perustivat taidemuseolle tukiyhdistyksen.

kulttuuri
Kaksi naista ikkunaaukossa keskustelevat toistensa kanssa
Eija Puistomaa (vas.) toimii Riihimäen taidemuseon tukiyhdistyksen sihteerinä ja Vuokko Koho ensimmäisenä puheenjohtajana.Yle / Miki Wallenius

Viime syksynä lopettamisuhan alla olleen Riihimäen taidemuseon avuksi ja tueksi on perustettu yhdistys.

Riihimäkeläiset Vuokko Koho ja Eija Puistomaa keräsivät syksyllä ensin yli tuhat nimeä museota tukevaan adressiin. Tammikuussa he ilmoittivat perustaneensa Riihimäen taidemuseon ystävät -nimisen yhdistyksen.

– Kaupungilla riittää kannatusta museolla. Kannattaa yrittää kanavoida se jollakin tavalla ja siksi perustimme yhdistyksen, selittää uunituore sihteeri Eija Puistomaa.

– Museo tarvitsi nostetta ja kannatusta syksyisen kriisin, lopettamisuhan jälkeen, painottaa puolestaan yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Vuokko Koho.

Riihimäen kaupungin johto torppasi viime vuoden lopulla taidemuseon lopettamisaikeet, mutta museo joutuu sinnittelemään yhä pienempien määrärahojen kanssa, jotka rajoittavat sen toimintaa ja näyttelyiden markkinointia.

Luvassa taiteiden yö ja gaala-ilta

Riihimäen taidemuseon ystävät aikoo houkutella museoon lisää kävijöitä järjestämällä erilaisia tapahtumia. Rahallisesti yhdistys ei aio museota tukea.

Museo tarvitsi nostetta ja kannatusta syksyisen kriisin, lopettamisuhan jälkeen.

Vuokko Koho

Riihimäen taidemuseo on toiminut jo 20 vuotta, mutta sillä ei ole ollut minkäänlaista tukiyhdistystä. Monilla muilla museoilla sellainen kuitenkin löytyy.

– Se oli meillekin yllätys, Puistomaa myöntää.

Yhdistyksen suunnitelmissa on järjestää alkusyksystä Riihimäelle kuvataidepainotteinen taiteiden yö. Siinä taidemuseo olisi keskipisteenä, mutta toimintaa olisi eri puolilla keskustaa.

Vuoden loppupuolelle puuhanaiset ovat kaavailleet gaala-iltaa taidemuseoon, jossa ihmiset pääsisivät laittamaan juhlapuvut päälle ja kovat kaulaan.

Iso tavoite on kuitenkin päästä tekemään yhdistyksen väen kanssa oma reissu Venetsian biennaleen vuonna 2017.

Adressin allekirjoittajat potentiaalisia jäseniä

Taidemuseoon ystäväksi pääsee parinkympin jäsenmaksulla. Uusia jäseniä yhdistyksen johto aikoo haalia tukiadressin allekirjoittaneiden joukosta.

– Adressin allekirjoittajille lähetämme kiitoskirjeen ja maininnan, että nyt olisi mahdollisuus liittyä yhdistykseen, paljastaa Vuokko Koho.

Nyt olivat oikeat ihmiset oikeassa paikassa.

Katja Vuorinen-Parm

Uuden jäsenet pääsevät ilmaiseksi taidemuseoon, he saavat aina kutsun avajaisiin ja myös omat esittelynsä uusista näyttelyistä.

– Uskon, että yhdistyksen kautta saadaan Riihimäelle niin kuvataiteelle, taiteelle kuin museollekin lisää näkyvyyttä ja nostetta. Saamme kävijämäärää nostettua ja enemmän tapahtumia, uskoo taidemuseon intendentti Katja Vuorinen-Parm.

Taidemuseo on ollut Riihimäellä jo 20 vuotta, mutta miksi tukiyhydistys saatiin pystyyn vasta nyt?

– Nyt olivat oikeat ihmiset oikeassa paikassa. Varmasti viime vuoden lopun tapahtumat, jotka nostivat museon otsikoihin, olivat yksi sysäys, jolloin katsottiin, että tällainen yhdistys tarvitaan, tunnustaa Vuorinen-Parm.

Lue seuraavaksi