Asunnottomat pulassa pakkasessa – väkeä joudutaan käännyttämään ensisuojan ovelta

Kaikki asunnottomat eivät ole mahtuneet Turussa ensisuoja Sillankorvan tiloihin pakkasella. Henkilöille on etsitty kuitenkin joku toinen sijoituspaikka. Asunnottomuuden taustalla on päihdeongelmien lisäksi työttömyyttä.

kodittomuus
Patjoja telineellä ensisuojassa.
Turussa Sillankorvan ensisuojaan on jouduttu ottamaan yöpyjiä ylipaikoille. Patjamajoitus on vaatimaton.Monica Forssell / Yle

Asunnottomilla on pulaa yöpymispaikoista Turussa pakkasten aikaan. Sillankorvan ensisuojaan on hakeutunut pakkasöinä kymmeniä ihmisiä, ja osa on jouduttu käännyttämään muualle.

Johtajan sijainen Irina Rätsep kertoo, että keskus on pyytänyt lupaa Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta, että majoitukseen on voitu ottaa muutamia ylimääräisiä henkilöitä.

Sillankorvassa on paikkoja 20 hengelle. Johtajan sijainen Irina Rätsep kertoo, että ruuhkaa on muodostunut iltaisin.

Eteisessä on ollut viisi ihmistä ja meillä ei ole ollut patjoja, mihin laittaa heitä.

Irina Rätsep

– On ollut päiviä, että Sillankorvan eteisessä on ollut viisi ihmistä ja meillä ei ole ollut patjoja, mihin laittaa heitä. Ohjaajat ovat saaneet perehdytyksen tilanteiden varalle. Kun paikat ovat täynnä, asunnottomat ohjataan paikkaan, johon he saavat mennä. Ihmistä ei jätetä ilman ohjausta ja neuvoa, kertoo Rätsep.

Sirkkalan päiväkeskus tarjoaa suojaa asunnottomille päivisin. Sieltä kerrotaan, että kävijöitä on ollut noin 70 päivässä. Määrä on melko sama kuin muinakin vuodenaikoina.

Sillankorvan ensisuoja talvella.
Sillankorvan päihdehuoltoyksikkö on Turussa ainoa paikka asunnottomille.Monica Forssell / Yle

Myös työttömät saapuvat pyytämään apua

Sillankorvan ensisuojassa pakkasraja on ollut 25 astetta, mutta sitä on alennettu 20 asteeseen. Päihdeongelmaisten lisäksi narkomaanit ja työttömät tarvitsevat apua.

Ihmisten kunto on niin heikentynyt, että heidän pitää päästä sisälle.

Irina Rätsep

– Turussa asunnottomien tilanne on tosi huono. Asunnottomiksi on jäänyt paljon nuoria ihmisiä. Sillankorvassa keski-ikä on 65–75 vuotta, mutta apua on tullut pyytämään paljon nuoria narkomaaneja. On heitäkin, joilla ei ole päihdeongelmaa, mutta ihminen on jäänyt työttömäksi eikä pysty maksamaan vuokraa. Hänkin tarvitsee majoituspaikkaa, kertoo Rätsep.

Pakkanen ei ole toistaiseksi aiheuttanut terveydellistä haittaa asukkaille.

– Ihmisten kunto on niin heikentynyt, että heidän pitää päästä sisälle. Sellaista kylmänpuremaa ei ole ollut, että pitäisi lähettää ihminen ensiapuun, kertoo Rätsep.

Kimmo Tarke.
Turkulainen Kimmo Tarke toivoo, että kaupunki tarjoaisi asunnottomille muutakin kuin päihdehuoltoyksikön.Monica Forssell / Yle

Avioero ja työttömyys veivät katon päältä

Yksi ensisuojan asukkaista on 55-vuotias Kimmo Tarke. Hän erosi viime joulukuussa ja on siitä lähtien ollut vailla asuntoa.

Turkulainen Tarke on myös työtön. Häntä harmittaa se, ettei Turussa ole muuta yksikköä asunnottomille kuin Sillankorva, jonne päätyvät myös monet päihteitä käyttävät. Sillankorva on päihdehuoltoyksikkö.

Miehellä itsellään ei ole päihdeongelmaa, mutta asunnon löytäminen on ollut vaikeaa. Nyt tilane on kuitenkin muuttumassa, koska hänelle on luvattu tukiasunto.