Milloin näit viimeksi varpusen? – Luonnon monimuotoisuuden väheneminen vie linnut

Suomessa pesivistä linnuista jo kolmasosa on uhanalaisia. Vaarantuneiden lajien listalla on sellaisia tuttuja lajeja kuin räystäspääsky ja punatulkku. Myös varpunen on jo vaarantuneiden listalla.

Kotimaa
Sparrows at a feeding spot in Lauttasaari, Helsinki.
Pikkuvarpusia Helsingin Lauttasaaren ruokintapaikalla.Yle

BirdLifen Suomen uhanlaisten lintujen luettelo on synkkää luettavaa. Vaarantuneiden lajien listalla ovat muun muassa sellaiset tutut siivekkäät kuin riekko, ristisorsa, töyhtötiainen, punatulkku ja varpunen.

BirdLife pitää uhanalaisten lintulajien määrän kasvua osoituksena siitä, että Suomen valtio on epäonnistunut tavoitteessaan pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen.

– Metsälajeilla menee huonosti, kosteikkolinnuilla menee huonosti, ja maatalousympäristön lajeilla menee huonosti. Maanviljely keskittyy ja monimuotoinen maatalousympäristö köyhtyy, ja nyt meillä on varpunenkin vaarantuneiden lajien listalla, Helle sanoo.

Osaa lajeista voi auttaa talviruokinnalla.

– Mitä useampaa erilaista evästä pitää tarjolla, sitä useampi laji siitä hyötyy. Varpunen esimerkiksi on viimeisen päälle hirssinjyvien ystävä, sanoo Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle.