1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tältä näyttää tämän vuoden Lumilinna: Keskiajan ritareita ja vartiotorneja

Kemin 21. Lumilinna huokuu keskiaikaista tunnelmaa. Sisäsatamassa tehdään vielä viimeisteleviä töitä, jotta linna valmistuu lauantain avajaisia varten.

Kotimaan uutiset
Kemin lumilinna 2016
Heidi Hannukainen / Yle

Tämän talven lumilinnaan on haettu vaikutteita perinteisistä linnoista. Lauantaina yleisölle avattava linna henkii keskiaikaista tunnelmaa.

– Tämä näkyy ihan ulkomuureista lähtien, mutta myös seiniin on veistetty suuria kivilohkareita ja sisätiloihin on tuotu linnoista tuttua kellaritunnelmaa, kuvailee lumilinnan tiedottaja Noora Barria.

Kemin lumilinna 2016.
Riikka Rautiainen / Yle

Keskiajan linnoista on otettu mallia myös lumi- ja jääveistoksiin, joista näyttävimmät on sijoitettu linnan sisätiloihin suojaan sään vaikutukselta. Linnan torniin johtavan kulkureitin molemmilta puolilta löytyvät esimerkiksi vartiosotilaat, jotka on varustettu jäähaarniskoilla.

Ravintolasalin menoa tarkkailee puolestaan munkinkaapuinen hahmo ja tavallisen väen tavernassa oluttynnyrien lomasta kurkistaa jäästä veistetty rottapesue.

– Tämän talven linnassa on myös mystiikkaa, joka tulee esille esimerkiksi lumi- ja jääveistoksissa. Esimerkiksi ravintolasaliin on sijoitettu jäiset valtaistuimet, joissa ihmiset voivat kuvauttaa itsensä, sanoo Barria.

Lapsille on oma linna

Lapsia varten lumilinnasta löytyvät jo edellisiltä vuosilta tutut mäenlaskupaikat: tuubimäki ja liukurimäki, joista jälkimmäinen mutkittelee myös lumirakenteiden suojassa.

Linnan sisätiloista löytyy toinen kokonainen linna, joka on lasten leikkipaikan keskus. Tämän jäästä veistetyn satulinnan sokkeloissa lapset voivat leikkiä.

– Lapset saavat sitten itse päättää onko tämä prinsessa Ruususen linna vai esimerkiksi Frozenin, naurahtaa Barria.

Kemin lumilinna 2016.
Riikka Rautiainen / Yle

Kemin lumilinna on rakennettu jälleen nopeasti. Linnassa tarvittavan lumen tykittäminen Perämeren vedestä alkoi joulukuussa ja linnaa päästiin rakentamaan heti vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa.

Kemin lumilinna 2016.
Riikka Rautiainen / Yle

Ihan viime metreillä rakentajien työtä haittasi kireäksi äitynyt pakkanen, jota oli enimmillään yli 30 astetta. Kovan pakkasen takia työt jouduttiin kuitenkin keskeyttämään vain päiväksi.

– Onhan silloin työntekijöilläkin hankalat olot eikä koneetkaan tahdo kestää noin kovaa pakkasta, vaikka ne on ulkotöihin tarkoitettukin, sanoo Barria.

Linnan rakentamisesta vastaavasta yhtiöstä kerrotaan, että lumilinnaa viimeistellään avajaisiin saakka. Töitä tehdään perjantaina ja lauantaina, mutta tarvittaessa ahkeroidaan myös avajaisia edeltävänä yönä. Lumi- ja jääveistoksista vastaa ulkomaalainen veistäjäporukka, joista osa on ollut töissä linnassa jo useampana talvena aikaisemmin.

Kemin lumilinna 2016
Riikka Rautiainen / Yle
Lue seuraavaksi