1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pro: Kiinan työläisten polkeminen pitää nyt punnita EU-tasolla

EU:ssa pohditaan parasta aikaa, pitäisikö Kiinalle myöntää markkinatalousstatus. Kiinassa työläisten oikeudet alistetaan talouseliitille, huomauttaa Pron päällikkö blogissa.

talous
Kiinalaiset ompelijat työskentelevät vaatetehtaan liukuhihnalla.
Kiinalaisia ompelijoita vaatetehtaalla Shanghaissa kesäkuussa vuonna 2011.Qilai Shen / EPA

– Vielä ei sentään ole vankilan ovi käynyt ammattiyhdistysaktiiveille.

Näin Suomen työmarkkinoista sopimista kuvailee kansainvälisten asioiden päällikkö Matti Koskinen ammattiliitto Pron blogissa (siirryt toiseen palveluun). Hän on seurannut Kiinan työntekijöiden edunvalvontaa ja muun muassa kansalaisjärjestön johtajan Zeng Feiyangin työtä.

Zeng ja ainakin kolme muuta kiinalaisen Panyun työläiskeskuksen aktiivia on vangittu vuodenvaihteessa, Koskinen kirjoittaa blogissa.

Paraikaa EU:n komissio keskustelee Kiinan kansainvälisen markkina-aseman muuttamisesta. Kiinan mielestä sille on luvattu joulukuuhun mennessä virallinen asema markkinatalousmaana.

Samaan aikaan Kiinan hallinto vainoaa työläisiä puolustavia aktiiveja, Pron Matti Koskinen sanoo. Maassa on sallittu vain yksi ammattiliitto ACFTU, joka ei Koskisesta toimi.

– Kiinan hallinnon kainalossa toimivan ACFTU:n noin 900 000 päätoimisesta virkailijasta vain pieni osa puolustaa työntekijöitä. Suurin osa puolustaa omia etujaan ja kaikki puolustavat hallitsevan kommunistisen puolueen ja sen hallinnon asemaa.

Jos EU siunaa Kiinalle markkinatalousmaan statuksen, kiinalaistuotteet pääsevät entistä sujuvammin Eurooppaan – mahdollista polkuhinnoittelua on vaikeampi torjua rangaistustulleilla.

Kiinan mielestä markkinatalousasema kirjattiin sopimukseen, jolla Kiina liittyi Maailman kauppajärjestöön WTO:hon 15 vuotta sitten. Sopimuskohta on kuitenkin monitulkintainen. Yhdysvallat vastustaa ajatusta, ja EU-maat ovat jakautuneet kysymyksessä.

– Kiinan hallinnon ihmisoikeusloukkaukset tulee ottaa huomioon, kun Eurooppa päättää, tulisiko Kiinalle antaa markkinatalousmaan asema vai ei, Koskinen vaatii.

Suomella ei toistaiseksi ole Kiinan markkinatalousmaan asemaan virallista kantaa.

Suomalaiset yritykset, jotka ostavat raaka-aineensa Kiinasta, mutta eivät omilla tuotteillaan kilpaile Kiinan kanssa, voivat hyötyä Kiinasta markkinatalousmaana. Halvan kiinalaistavaran kanssa suoraan kilpailevat suomalaisfirmat taas pelkäävät heikompaa asemaa kotimarkkinoilla.

– Terästeollisuudessa näin on jo käynyt, Matti Koskinen toteaa.

Lue seuraavaksi