Parikkalan suursikala Sikaco palasi neuvottelupöytään HK Scanin kanssa

Neuvottelut alkoivat sen jälkeen, kun yhteistyön sikalan kanssa lopettanut HK Scanin toimitusjohtaja irtisanottiin keskiviikkona. Hannu Uimonen Sikacosta kertoo, että neuvotteluiden takaraja on helmikuussa. HK Scan ei ole luvannut tuotantosopimuksen jatkamista, mutta se tutkii muita yhteistyömahdollisuuksia.

Kotimaa
Possut imevät nisää.
Joulukinkkua? Nämä viisi päivää vanhat porsaat saattavat päätyä joulupöytään, sillä joulukinkuiksi teurastettavat siat syntyvät kesä-heinäkuussa.YLE Etelä-Karjala

Parikkalassa toimiva suursikala Sikaco on avannut uudelleen neuvottelut lihajalosteyhtiö HK Scanin kanssa. Neuvottelut alkoivat sen jälkeen, kun yhteistyön sikalan kanssa lopettanut HK Scanin toimitusjohtaja irtisanottiin keskiviikkona.

Hannu Uimonen Sikacosta kertoo, että neuvotteluiden takaraja on helmikuussa. Jos neuvottelut eivät johda tulokseen, Sikaco aikoo lopettaa siemennykset ensi kuussa, ja sikala tyhjenee elokuussa.

Uimosen mukaan HK Scan ei ole luvannut tuotantosopimuksen jatkamista, mutta se tutkii muita yhteistyömahdollisuuksia.

HK Scanin edustaja ei halunnut kommentoida asiaa.

Ylituotantoa saatetaan purkaa yhteistuumin

Ylituotanto-ongelma rasittaa sianlihatuotantoa edelleen.

– Sianlihatuotantoa saatetaan supistaa Suomessa jatkossa niin, että kaikki tuottajat vähentävät tuotantoaan hieman. Näin voitaisiin välttyä kokonaisten sikaloiden sulkemiselta, Hannu Uimonen arvelee.

Sikacon tuotantosopimuksen äkkinäinen irtisanominen on osaltaan saattanut vaikuttaa lihajalosteyhtiö HK Scanin toimitusjohtajan potkuihin. Toimitusjohtaja irtisanottiin keskiviikkona.

Suomen Sikayrittäjät ry:n johtokunnan puheenjohtaja Martin Ylikännö on arvellut julkisuudessa, että irtisanomisen taustalla olivat muun muassa yhtiötä rasittavat kielteiset uutiset ja toimitusjohtajan toiminta lihantuotannon supistamiseksi.

HK Scan irtisanoi tuotantosopimuksen parikkalaisen Sikacon kanssa viime kesänä. Porsastuotantoon keskittyneellä suursikalalla on tuhat emakkoa.