1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tyksin infektiolääkäri: Influenssatilanne huolestuttava, kaksi kuollut

Tyksin teho-osastolla on hoidossa neljä sikainfluenssapotilasta. Ylilääkärin tietojen mukaan kaksi influenssapotilasta on kuollut.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Varsinais-Suomen influenssatilanne näyttää huolestuttavalta, arvioi ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä.

Rintalan mukaan Tyksissä on runsaasti influenssapotilaita jo nyt, vaikka epidemia Varsinais-Suomessa on alkanut vasta noin kaksi viikkoa sitten. Tyksin vuodeosastoilla on hoidettu tähän mennessä 24:ää influenssapotilasta. Parhaillaankin hoidetaan useita potilaita.

Tyksin teho-osastolla on neljä sikainfluenssapotilasta. Yhteensä tehohoitoa tarvitsevia influenssapotilaita on hoidettu viisi. Tehohoitoa tarvitsevilla on ollut H1N1-influenssavirus eli sikainfluenssa, joka näyttää olevan valtavirus tässä epidemiassa.

Sikainfluenssa iskee perusterveisiin

Ylilääkäri Esa Rintalan tietojen mukaan kaksi influenssapotilasta on kuollut. Menehtyneet olivat perussairaita.

– Vakavasti sairastuneet ovat olleet perusterveitä, eivät olleet tosin ottaneet rokotuksia. Sikainfluenssa tyypillisesti iskee juuri perusterveisiin ja saattaa aiheuttaa heille vakavan infektion.

Rintalan mukaan epidemia on tavallisesta poikkeava.

Influenssakaudesta näyttäisi tulevan aika rankka.

Ylilääkäri Esa Rintala

– Influenssakaudesta näyttäisi tulevan aika rankka. Rokotus kannattaa vielä ottaa, Rintala neuvoo lähettämässään sähköpostissa.

– Tietenkin on riski, että saa influenssatartunnan sinä aikana, kun rokotteen teho vasta alkaa muodostua, mihin menee noin kaksi viikkoa. Pitäisi noudattaa hyvää käsihygieniaa ja pestä kädet aina kaupungilta asioimasta tultua sekä välttää sairaana väkijoukkoihin tai työpaikalle menemistä.

Rintala muistuttaa myös, että sairaan pitäisi yskiä hihaan tai nenäliinaan ja pestä kädet niistämisen jälkeen.

Korjattu ma 25.1. klo 11:05. Menehtyneet olivat perussairaita.