Kolme tuntia 40 asteen pakkasessa – valokuvan vuoksi!

Pitkä pakkasjakso ei ole estänyt lappilaisia luonnosta kiinnostuneita tallentamasta arktista kauneutta muistiin. Pikemmin päinvastoin.

Keskiviikkoiltana 20.1. avaruussääennuste povasi revontulia ja maasääennuste -40° pakkasta. Istuttuani muutaman tunnin kuun valossa metsässä molemmat ennustukset toteutuivat. Kuva: Jukka Brusila

Lapissa pitkään jatkunut, pahimmillaan lähes 40 asteeseen kirinyt pakkanen ei ole estänyt kuvauksesta ja luonnosta innostuneita menemästä hyytävään säähän kameran kanssa. Yle Rovaniemen toimitukseen tulee joka päivä lukijoilta ja kuuntelijoilta valokuvia, joista osa päätyy julkaisuun saakka.

Yksi ahkerimpia ja taidokkaimpia harrastajakuvaajia Lapissa on Jukka Brusila, jota sää ei ole estänyt etsimästä "täydellistä luontokuvaa".

Grönlanti herätti kuvaajan

Kymmenen vuotta Lapissa asunut Jukka Brusila on kotoisin Savosta, Kiuruvedeltä. Opiskelut ja kaivokset ovat liikuttaneet miestä pitkin Suomea ja maailmaa. Lappi on sopinut luonnosta pitävälle insinöörille enemmän kuin hyvin.

Kuvaaminen on hyvä syy lähteä ulos.

Jukka Brusila

Sodankylässä, Kevitsan kaivoksessa pääkaivosinsinöörinä työskentelevä Brusila löysi valokuvauksen 1980-luvun alun Grönlannissa. Neljänä kesänä vietetyt ajat jylhän kauniissa saaressa herättivät uinuvan kuvaajaan.

Siirtymä filmistä digiin kesti hetken, mutta nyt alkavat digikameran ominaisuudet olla hyvin hanskassa.

– Olen aina viihtynyt luonnossa, joko kalastamassa, metsästämässä tai valokuvaamassa. Kuvaaminen on hyvä syy lähteä ulos, Brusila kertoo.

Tammikuun 20. päivänä Jukka Brusila varustautui huolellisesti ehkä pitkäänkin odottamiseen, jos avaruus- ja maasääennuste toteutuisivat luvatusti. Ja ne toteutuivat molemmat. 

40 asteen pakkanen, kuutamo ja revontulet samaan kuvaan edellytti kolmen tunnin odotusta ja välillä linssin sulattamista sisätiloissa, mutta kuvat ovat sen arvoisia.

Revontulet Sodankylässä tammikuussa 2016. Kuva: Jukka Brusila

Brusila kertoo valokuvaamiseen menevän joka viikko vähintään viisi tuntia aikaa, josta osa menee raw-kuvien kuvankäsittelyyn.

Kysyttäessä mieleen jääneitä kuvausretkiä, Brusila mainitsee viime syksyisen retken Sodankylän ja Pelkosenniemen rajalle, Tunturilammelle, jossa kirjas jää heijasti taivaalla leimuavat revontulet peilikuvaksi.

Lapissakin oli taas selkeä sää ja päästiin näkemään Reposia. Kuva on Pelkosenniemen ja Sodankylän rajalla sijaitsevalta Tunturilammelta. Kuva: Jukka Brusila

– Viime vuonna on ollut hyvä tuuri ja lähes kaikki ennakkoon suunnitellut kuvausmatkat ovat onnistuneet hienosti.

Valokuvaamista voi sanoa valojen ja varjojen kuvaamiseksi. Valo, sen suunta ja varjot luovat eri tunnelmia, joita kuvaajat pyrkivät parhaansa mukaan tallentamaan.

Tässä Lapin matalalta paistava aurinko yhdistettynä sumuun sai Jukka Brusilan painamaan kameran suljinta.

Matalalta paistava aurinko ja sumuinen keli saivat etsimään kuvakulmia Levillä kunnostettujen rinteiden ulkopuolelta. Kuva: Jukka Brusila

Linssiin tarttuu muutakin kuin revontulia ja kylmyyttä, tässä Pyhä-Nattasen graniittipaadet.

Sompion luonnonpuiston Pyhä-Nattanen on mukava retkipaikka. Autolta ei ole kävelymatkaa huipulle kuin pari kilometriä. Graniittipaadet siellä ovat todella erikoisia. En ole nähnyt moisia missään ikinä aikaisemmin. Kuva: Jukka Brusila

Tässä Näätämöjoella lohestamassa. Kuva kuin taulu.

Lohi nousee Näätämöjokeen. Tilanteet vaihtelevat ja siimat paukkuvat, vettä sataa ja aurinko paistaa. Kuva: Jukka Brusila