Hyppää sisältöön

Neuvola ja äidit tietävät: Pottaharjoittelun voi aloittaa, mutta kuivaksi oppimiseen ei voi pakottaa

Kun lapsi on oppinut istumaan hänet voi laittaa potalle, mutta vain harva niin tekee. Näyttää siltä, että potta ilmestyy perheeseen, kun lapsi on noin vuoden ikäinen tai hieman alle.

Pottaharjoittelun voi aloittaa, kun siltä tuntuu. Kuva: Anri Koski/Yle

Äidit lapsineen kokoontuvat Mannerheimin Lastensuojeluliiton taaperokahvilaan viikoittain. Näissä perheissä potta on jo tuttu asia.

– Potan ostimme kun tyttö oli 9-10 -kuukauden ikäinen. Hän on nyt tosi innostunut, kun saa potalle tuotosta aikaan. Kotona hän käytännössä on ilman vaippoja, kertoo vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisen Ainon äiti Kaisa Karhu.

– Nyt opetellaan ahkerasti. Potalle mennään aamulla herätessä ja ruokailun jälkeen, mutta aina ei onnistu. Vielä ei olla ilman vaippoja, sanoo puolestaan kaksivuotiaan Isabelin äiti Susan Linden.

– Todella vaihtelevaa. Aamulla kun tyttö nousee sängystä, hän hokee potta, potta. Mutta joskus kun ehdotan potalle menoa, niin hän juoksee nauraen karkuun, selvittää puolitoista vuotiaan Saiman äiti Johanna Pensas.

Johanna Kleemola ja Saaga Seinäjoella Taaperokahvilassa. Kuva: Mirva Ekman/Yle

– Äidinkin aktiivisuudesta on kyse. Sitä varmaa pitäisi tehostaa. Aluksi tyttö malttoi istua, nyt säntäilee pois, naurahtaa vuoden ja neljän kuukauden ikäisen Saagan äiti Johanna Kleemola.

Neuvoloissa opastus vaihtelee

Neuvolan pottaopastusta eivät ainakaan nämä taaperokahvilan äidit ole saaneet.

– Varsinaisesti neuvoja emme ole saaneet. Nyt kehotettiin vain, että kesään mennessä, kun lapsi on kaksi ja puolivuotias, jätettäisiin vaipat pois, sanoo Linden.

– Kun yksivuotisneuvolassa kävimme, ei silloin ollut vielä pottailusta puhetta, muistaa Kleemola.

– Hyvin vähän siihen on puututtu. Vuosi- ja puolitoistavuotistarkastuksissa on puhuttu ihan muista asioista, summaa myös Kaisa Karhu.

Potta näkyville

Seinäjoen äitiys- ja lastenneuvolan osastonhoitaja Liisa Mikkolan mukaan lasten siisteyskasvatuksesta puhuminen pitäisi aloittaa neuvoloiden yksivuotistarkastuksissa.

– Silloin kysymme, onko potta hankittuna. Jos lapsi istuu topakasti niin potalla käynnit voi aloittaa jo kymmenen kuukauden ikäisenä tai aikaisemminkin. Otollinen ikä on yhden ja kahden vuoden välillä, mutta se voi venyä kolmeenkin vuoteen asti, tietää Mikkola.

Mikkola ei suosittele, että lasta istutettaisiin potalla pitkään, mutta toistuvuus on tärkeää.

– Jos lapsi on kuiva koko yön tai koko päivän vanhempien tulisi ottaa vaipat pois. Jos, ja kun, vahinkoja sattuu, niin rangaista lasta ei saa, opastaa Mikkola.