Aivot eivät elävältä jäädy – Professori: 80 prosenttia lämmöstä haihtuu päästä

Aivot jäätyvät vasta, kun ihminen on tuupertunut pakkaseen ja hypotermia on vienyt hengen.

terveys
Mies punaisessa pipossaan. Huurretta näkyy miehen villavaatteissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Aivot eivät jäädy, vaan ihmiskeho pitää ne ja sisäelimet viimeiseen asti lämpiminä. Pään verenkierto säilyy pakkasessakin ennallaan, vaikka sormien ja varpaiden kaltaisten ääreisosien verenkierto kylmässä supistuu.

Pää ei ole ääreisosa, sanoo pakkasen fysiologisten vaikutusten asiantuntija, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki.

– Jos aivot jäätyvät, se tarkoittaa sitä, että samalla kertaa ovat jäätyneet myös keuhkot ja sydän. Totta kai, jos on tuupertunut, voivat aivotkin jäätyä, mutta silloin on kyse jo vakavasta hypotermiasta, johon on kuoltu, ja loppujen lopuksi kuollut on vielä jäätynytkin.

Elävän ihmisen aivot eivät voi jäätyä, summaa professori. Hän miettii hetken, voisiko joku jäädyttää aivonsa ajaessaan avoautolla paljain päin pakkasessa. Tapaus olisi käsittämätön, eikä sellaisesta ole kuultu.

Kaksi syytä panna pipo päähän: korvat ja lämpöhukka

Vaikka aivot eivät jäädy, pakkasessa ei siltikään kannata päähineettä olla.

Paljaasta päästä paleltuvat herkästi pinta-alaltaan suuret korvat, joiden verenkierrossa ei ole kehumista. Kasvoista nenä, poskipäät ja leuan kärki ovat jotakuinkin yhtä alttiita paleltumaan.

Kun suojaa päänsä, estää ankaran lämpöhukan muusta kehosta, neuvoo Rintamäki. Vanha sääntö on se, että 80 prosenttia lämmöstä karkaa paljaan pään kautta. Tämä pitää paikkansa yhä.

– Kannattaa pitää lakkia, niin sormetkin pysyvät lämpiminä.

Hannu Rintamäki

– Kannattaa pitää lakkia, niin sormetkin pysyvät lämpiminä.

Ainakin tyynellä ilmalla hiuksista on jonkin verran hyötyä, suunnilleen ohuen pipon verran, ja ihan kuontalosta riippuen, pohdiskelee professori, jonka mielestä lakki on joka tapauksessa hyödyllinen jo nollakelillä.