Kodin mekastava rumilus hoikistui – televisio sulautuu nyt sisustukseen

Aiemmin kodin sisustus rakennettiin telkkarin ympärille. Nykyään isot putkitelevisiot ovat väistyneet, ja samalla sen merkitys olohuoneen sisustuksen keskeisenä vallanpitäjänä on vähentynyt.

ilmiöt
Kaareva OLED-televisio
Yle

Vaikka television näyttöjen tuumakoko on vuosi vuodelta kasvanut, ei vastaanotin enää hallitse olohuonetta. Painavien putkitoosien tilalle on tullut siron ilmavia, sulavan kaarevia malleja. Uudet televisiomallit voidaan häivyttää ja sovittaa sisustukseen sopivaksi elementiksi.

Pihkala-blogia pitävä sisustusarkkitehti Maija Rasilan mukaan uutta televisiota hankittaessa tulisi pitää mielessä muutama asia.

– Kannattaa lähteä liikkeille mittasuhteista eli minkä kokoinen telkkari olohuoneeseen sopii ja minkälainen tila on käytössä. Koko ja käyttötarkoitus kannattaa pitää mielessä myös kaupan valikoimaa katsellessa, ettei vastaanotin varastaisi kodin paraatitilaa.

Jos on mahdollista, niin televisio kannattaa kiinnittää seinään

Maija Rasila

Seinällä se sulautuu sisustukseen

Usein telkkari laitetaan ehjälle seinälle ja siihen se sulautuukin varsin mukavasti. Sisustusarkkitehti Maija Rasilan mielestä paras paikka riippuu pitkälti tilasta, mutta myös näkymistä.

– Jos on mahdollista, niin televisio kannattaa kiinnittää seinään. Se tuo ilmavuutta ja vapauttaa tilan muuhun käyttöön. Telkkarit eivät ole enää sellaisia huoneen pakollisia rumiluksia.

Toinen tärkeä tekijä laitteen sijoittamisessa on huoneeseen tultaessa avautuva näkymä.

– Kun astut huoneeseen, haluatko nähdä ensin telkkarin vai mukavan sohvan? Itse pyrin sijoittamaan television niin, ettei se ole heti ensimmäisenä silmissä, vaan asettuu pikkuisen katveeseen. Mielestäni kannattaa satsata tilan viihtyvyyteen, Rasila sanoo.

Pienille medialaitteille oma tila

Kun vanhat putkitoosat on kärrätty kaatopaikalle, niin samalla on vapautunut lisätilaa ahtaisiin olohuoneisiin. Valta on palannut näköradion tulon jälkeen takaisin kodin kalustusteille.

Telkkarit eivät ole enää huoneen pakollisia rumiluksia

Maija Rasila

– Seinäkiinnitys vapauttaa uutta tilaa olemiseen ja kalustamiseen. Koriste-esineidenkin esillepanon kanssa kannattaa olla tarkkana. Ne on hyvä ryhmitellä tiiviiksi kokonaisuuksiksi ja suosia myös erikokoisia esineitä. Näin niistä saa paljon näyttävämpiä ryhmiä, Maija Rasila painottaa.

Televisioiden sijaan uudeksi ongelmaksi ovat muodostuneet kodin pienemmät medialaitteet, kuten tabletit, läppärit ja pelikoneet. Ne jäävät usein käytön jälkeen ajelehtimaan pitkin kodin pöytiä ja tasoja. Tähän Maija Rasila on löytänyt omakohtaisen ratkaisun.

– Olen ratkaissut asian tason päällä olevalla säilytyslaatikolla. Siinä pienlaitteet säilyvät ja ovat tarvittaessa helposti käden ulottuvilla.