Säilöökö suomalainen enää lainkaan? – Satokausituotteilla voi herkutella kauden ulkopuolellakin

Porkkana on talven ikisuosikki, mutta satokaudet eivät enää näy ruokapöydissä kuin ennen.

ilmiöt
Kesäkurpitsaa, perunaa ja maissia tarjottimella.
Anu Pöntinen / Yle

Maatalousyhteiskunnassa vuodenajat ovat perinteisesti näkyneet ruokapöydässä. Kesällä uutta perunaa ja mansikkaa, syksyllä sieniä ja keväisin ruohosipulia ja kaalia.

– Jollain tasolla se näkyy edelleen. Uuden sesongin kasvit, marjat ja sienet. Kaupoissa on kuitenkin ympäri vuoden kaikkea mahdollista, myös kesän sesonkikasviksia, elintarvikeasiantuntija Marika Köngäs Kainuun Maa- ja kotitalousnaisista sanoo.

Vaikka pientä vieraantumista sesonkiherkkujen nautiskelussa onkin tapahtunut, kokee Köngäs, että myös myönteisiä muutoksia on tullut.

– Parin vuoden sisällä on alettu enemmän miettimään sitä, mikä on juuri nyt tuoreinta, parasta ja edullisinta kaupassa. Kauppaketjutkin ovat hedelmä- ja vihannesosastoillaan alkaneet markkinoimaan sesongin tuotteita. Siellä on kyltit, joissa lukee, että kyseessä on sesonkivihannes, Köngäs kertoo.

Kotimaista herkkua kauden ulkopuolella

Satokausituotteet ja trendiherkut kiinnostavat. Kotimaisten lisäksi ulkomailta tuotujen kauden tuotteiden menekki näkyy.

– Meidän oma satokausi osuu yhteen sumppuun. Suurin osa Suomessa kasvatettavista kasviksista ja juureksista on parhaillaan kesän lopullla ja syksynä. Ulkomailta tulee ympäri vuoden laajemmin ripoteltuna kaikkea. Nyt on esimerkiksi meneillään sitrushedelmien kausi, ja avokadokin näyttää olevan edullista, toteaa Köngäs.

Satokauden ulkopuolellakin voi nauttia kotimaisista herkuista. Köngäs toivoo, että suomalainen valitsee jatkossakin kotimaisen ja mahdollisimman lähellä tuotetun vaihtoehdon esimerkiksi kasviksissa ja juureksissa.

Voihan varastoinnin jättää tuottajien ja kauppiaiden huoleksi.

Marika Köngäs

– Saatamme unohtaa, että porkkana ja punajuuri on nyt hyvää ja niitä on tarjolla, vaikkei kausi olekaan meneillään. Porkkana on talven ikisuosikki, ja myös salaattia, kurkkua ja tomaattia löytyy kotimaisena jatkuvasti, Köngäs sanoo.

– Onhan se totta, että ulkomaisia satokausituotteita menee, kun omaa tuoretta ei oikeastaan ole. Paitsi kasvihuoneista.

Säilöökö suomalainen?

Säilömällä satokauden marjat, sienet ja riista saadaan talteen. Ovatko suomalaiset yhä kovia säilömään?

– Eivät ehkä enää samalla tavalla, kuin aiemmin. Moni ei enää suolaa sieniä tai keittele hilloja, mutta marjoja pakastetaan kovasti. Vaikka ei olekaan sesonki, pakkasesta saa väriä ja vitamiineja pöytään, Köngäs sanoo.

Meidän oma satokausi osuu yhteen sumppuun.

Marika Köngäs

Ennen kellarissa pidettiin tulevan talven perunat ja juurekset. Nykyään kellareita ei enää ole.

– Voihan porkkanaraastetta pakkaseenkin laittaa. Alkukesän tuoreyrtit ovat sellaisia, joita ei sellaisenaan saa säilöttyä. Nokkosta voi kyllä kuivata ja laittaa pakkaseen.

– Kaupunkiasumisessa voi olla hankaa säilöä suurta määrää juureksia. Voihan varastoinnin jättää tuottajien ja kauppiaiden huoleksi, ja ostaa sitten tarvittavat kaupasta, sanoo Köngäs.