65 euron tilisiirto "isille" joutui syyniin – pakotteet herkistävät pankit tarkistamaan epäilyttävät maksut

Asiakas merkitsi tilisiirron vastaanottajakenttään sanan "isi". Pankki soitti perään tarkistaakseen, ettei kyse ollut kytköksistä pakotelistalla olevaan tahoon. Taustalla vaikuttavat tiukat kansainväliset säännökset.

Kotimaa
Verkkopankkipalvelun saajakenttä
Sini Ojanperä / Yle

Handelsbankenin asiakas sai eräänä päivänä odottamattoman puhelun pankista. Virkailija kertoi, että hänen 65 euron arvoinen tilisiirtonsa oli "jäänyt kiinni", koska vastaanottajaksi oli merkitty "isi".

Asiakas oli siis siirtänyt rahaa isänsä tilille. Asiakkaan mukaan virkailija totesi, että pankin on selvitettävä, ettei kyseessä ole mikään "terrorismiasia". Saatuaan asiakkaalta vastaanottajan tiedot virkailija ohjeisti, että seuraavalla kerralla vastaanottajaksi kannattaa merkitä koko nimi.

Handelsbankenilta todetaan, ettei pankki voi kommentoida yksittäisen asiakkaan tapausta. Pankista kuitenkin kerrotaan, että tilisiirtojen yhteydessä muun muassa maksaja- ja saajakentät skannataan automaattisesti.

Samalla tarkistetaan, että tiedot täsmäävät ja täyttävät rahanpesusäännösten vaatimukset. Tässä yhteydessä huomioidaan muun muassa viralliset pakotelistat.

Jos jokin maksu ei läpäise seulaa, asiaa selvitetään ensin pankissa ja tarvittaessa asiakkaaseen otetaan yhteyttä.

Taustalla tiukat säädökset

Pankeille asetetut velvoitteet liittyen rahanpesun ja terrorismin torjuntaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Finanssivalvonnan lakimies Maarit Pihkala arvioi, että jos pankki lähtee selvittämään esimerkiksi tilisiirron vastaanottajan tietoja tarkemmin, kyse on todennäköisesti kansainvälisten finanssipakotteiden tai kotimaisten varojen jäähdyttämispäätösten noudattamisesta.

– Pakotteiden kohteena olevien henkilöiden tai tahojen varat ja resurssit pitää jäädyttää, eikä niille saa siirtää varoja. Pankkien on seurattava omia rekistereitään ja maksuliikennettään havaitakseen, liikkuuko siellä sellaisten tahojen tietoja, Pihkala selittää.

Pankin on syytä toimia myös silloin, jos se havaitsee rekistereistään tai maksuliikenteestään jonkun, jonka tiedot näyttävät lähes samalta kuin pakotteiden tai jäädyttämispäätösten kohteena olevan tahon, eikä asia selviä pankin omilla selvityksillä.

Finanssivalvonnan ohjeiden mukaan pankin on tuolloin syytä keskeyttää liiketoimi ja ilmoittaa asiasta Helsingin ulosottovirastoon. Helsingin ulosottovirasto puolestaan on toimivaltainen viranomainen pakotesäännösten täytäntöönpanossa.

Sitä, miten pankit tietojen poimimisen ja valvonnan teknisesti toteuttavat, ei määrätä ulkopuolelta, vaan pankit rakentavat järjestelmän itse.

"Ei tarkoitus aiheuttaa haittaa"

Handelsbankenista korostetaan, että tavoitteena on vain noudattaa säännöksiä.

– Tarkoitus ei tietenkään ole aiheuttaa asiakkaalle ylimääräistä haittaa, vaan selvittää, että maksut menevät oikein ja että lainsäädäntöä noudatetaan, toteaa pankin viestintäjohtaja Camilla Sågbom.