Lankapuhelimesta turvapuhelin? "Kun halutaan varma puheyhteys, se on pistämätön"

Vaikka Suomessa on lähes kaksinkertainen määrä mobiililiittymiä väkilukuun verrattuna, löytyy maastamme yhä edelleen myös lankapuhelinliittymiä.

tekniikka
Lankapuhelimien määrä vähenee tasaisesti.
Lankapuhelimia on vielä etenkin iäkkäämmillä ihmisillä.Karoliina Kemppainen / Yle

Suomessa on 580 000 lankapuhelinliittymää, joista 310 000 on yritysliittymiä ja loput 270 000 kotitalousliittymiä. Luvut ovat viime vuoden kesäkuun lopulla operaattoreilta kerättyjä.

Matkaviestiverkon liittymiä taas oli viime kesäkuun lopulla noin 9,4 miljoonaa. Näiden lisäksi käytössä oli yhteensä hieman yli miljoona matkaviestinverkon koneliittymää.

– Teemme vuosittain kuluttajatutkimuksen, joka tehdään 3 000 vastaajan otoksella. Viime keväänä tehty tutkimus osoittaa, että 65–79-vuotiaista vielä 21 prosentilla oli käytössään lankapuhelin, kun keskimäärin prosenttiosuus on yhdeksän, kertoo Viestintäviraston viestintämarkkina-asiantuntija Hanne Mikkonen.

Iäkkäämmät ihmiset siis käyttävät enemmän lankapuhelimia, nuoremmilla ikäryhmillä niiden käyttö on hyvin pientä, Mikkonen lisää.

Ei enää kannata pitää vitriinissä kovinkaan montaa mallia.

Esa Reis

Vaikka lankapuhelinliittymien määrä laskee noin 15 prosenttia vuodessa, ovat laitteet soveltuvia ainakin yhteen asiaan: turvapuhelimiksi.

– Meillä lankapuhelimia menee jonkin verran turvapuhelimiksi. Kun halutaan varma puheyhteys, se on pistämätön. Esimerkiksi sähkökatkoksen aikana lankapuhelimesta ei lopu sähkö. Lisäksi kiinteään piuhaan eivät vaikuta sääolosuhteet tai verkon ruuhkaisuus. Lankapuhelimessa on varma toiminta, mainitsee Kaisanetin kuluttajapalveluiden liiketoimintajohtaja Esa Reis.

– Toki kaivinkoneella saa kiinteän piuhan poikki, mutta silloin katkeaa paljon muutakin liikennettä, Reis jatkaa.

Kysyntä on pientä

Kaisanetillä on Kainuussa 5 100 lankapuhelinliittymää. Yrityksen alueella on edelleen olemassa toimiva lankapuhelinverkko, eikä kuparikaapeleiden pois kerääminen ole suunnitelmissa. Turvapuhelinten lisäksi lankapuhelimia menee jonkin verran yrityspuolelle sekä iäkkäämmille ihmisille, jotka ostavat isoilla näppäimillä varustettuja laitteita.

Kun halutaan varma puheyhteys, siinähän se on pistämätön.

Esa Reis

– Mutta kysyntä on todella pientä. Täytyy sanoa, ettei meillä ole edes kauheasti valikoimaa, kuvaston kautta tilataan tarvittaessa. Ei enää kannata pitää vitriinissä kovinkaan montaa mallia, Reis toteaa.

Viestintävirastosta kerrotaan, että tiedossa ei ole tilanteita, joissa operaattorit enää rakentaisivat lankapuhelinverkkoa. Lisäksi monet operaattorit ovat lopettaneet uusien lankapuhelinliittymien myynnin kokonaan.