Ensin joogaa, sitten kaurapuuroa – herätä keho aamiaisjoogalla

Muutama paksuihin talvikamppeisiin verhoutunut nainen tarpoo pimeyden keskeltä joogasalin eteiseen. Salin puolella, vanhassa tehdaskiinteistössä tunnelma on  hartaan hämyinen. Naiset rullaavat hiljaisina joogamattonsa auki ja joogaopettaja Sinikka Salminen sytyttää vanhoihin lasitölkkeihin laitetut kaksi kynttilää.

terveys
Naisen kämmenpohjat vastakkain rintakehän edessä.
Yle

Kymmenisen vuotta joogaa ohjannut Sinikka Salminen aloittaa tunnin kehottamalla sulkemaan silmät ja keskittämään ajatukset hengitykseen. Liikkeet ovat pieniä ja rauhallisia, mutta keho lämpiää yllättävän nopeasti. Sinikan pehmeä ääni opastaa eteenpäin. Villasukat ja paksu huppari on riisuttava jo muutaman minuutin jälkeen.

– Se on ihana tapa aloittaa aamu. Ettei sängystä suoraan ponkaista töihin, vaan rauhassa saadaan herätettyä selkärankaa ja avattua rintakehää ja lähdetään päivään aukinaisena, kehuu Sinikka Salminen aamujoogaa.

Joogaohjaajan mukaan kehossamme on aamuisin yllättävän paljon voimaa, vaikka se ei siltä tuntuisikaan.

– Kortisolia, joka herättää, on paljon kehossa. Ihan hormonitasollakin kehomme on tosi vahva. Se tuntuu jäykältä yön jälkeen, koska nesteet eivät vielä ole liikkeessä.

Liikkeet pienestä kohti laajempia

Aamujoogassa ensikertalainenkin voi kokeilla lempeästi uutta lajia. Paljain jaloin siirrytään suurempiin liikkeisiin ja kehoa avaaviin harjoitteisiin.

– Yritän ohjata niin, että liikummepienemmästä liikkeestä isompaan ja että kaikki pysyisivät koko ajan mukana.

Joogaohjaaja Sinikka Salminen istuu joogamatolla
Joogaohjaaja, näyttelijä Sinikka Salminen istuu aamutuimaan hämyisessä joogasalissa.Kati Turtola / Yle

Ajatuksen keskittäminen hengittämiseen tuntuu vaivalloiselta. Aloittelija pidättää hengitystään tai puuskuttaa eri tahtiin kuin muu ryhmä.

Asennoissa pysyy mukana, kun seuraa tarkasti Sinikan puhetta ja liikkeitä, mutta toisinaan termejä tuntematon pitää painon väärällä jalalla tai jännittää lihaksia liikaa. Silloin Sinikka tulee viereen ja vie lempeästi käsillään keltanokkaa oikeaan suuntaan.

– Ohjaan jonkin verran käsillä, koska toiset eivät pysty ottamaan sanallisia ohjeita vastaan, vaan helpommin pystyy käsillä ohjaamaan sitä asanaa, liikettä.

"Notkeus ei ole lähtökohta"

Moni empii joogan aloittamista, koska venytteleminen yleensäkin on aina tuottanut tuskaa tai oma keho tuntuu liian kankealta.

Varsinkin aamulla harrastettava jooga kuulostaa äkkiseltään erityisen hankalalta. Joogaohjaaja Sinikka Salminen rohkaisee aloittelijaa kokeilemaan lajia. Joogaharrastajan ei tarvitsekaan olla notkea.

– Notkeus ei ole missään nimessä se kriteeri, että voiko joogata. Kun harjoittelee ja hengityksellä avaa kehoa, niin se pikku hiljaa aukeaa ja ehkä siten saadaan vähän tilaa lihaksiin ja niveliin, kertoo Sinikka – ja syö hyvällä ruokahalulla kaurapuuroa kahden peräkkäisen joogatunnin jälkeen.

Aamiaisjoogassa Hämeenlinnan Verkatehtaan Arx-talossa eritasoiset joogaharrastajat voivat aloittaa aamunsa ensin osallistumalla joogatuntiin ja sitten nauttimalla aamiaista.