Kello viiden tee venäläisittäin: Kannussa tappava polonium-sekoitus

Viisi seikkaa supermyrkystä polonium-210:sta, jolla Putinin kiivas arvostelija Aleksandr Litvinenko murhattiin. On esitetty epäilyksiä, että Venäjän lisäksi poloniumia on käyttänyt hämäriin tarkoituksiin myös Israel.

Ulkomaat
grafiikka teepannu
Yle Uutisgrafiikka

1. Teekannun tarina

Aleksandr Litvinenkon murhassa käytetty valkoinen kannu erottui muista hyvin helposti – se säteili voimakkaasti, vielä konepesun jälkeenkin.

Paikoitellen teekannussa oli säteilyä pesun jälkeenkin yli 10 000 becquereliä. Tappava annos nieltynä on noin yksi mikrogramma poloniumia, joka vastaa noin 170 miljoonan becquerelin säteilyä.

Kaksi venäläistä tiedustelupalvelun agenttia murhasi eilen torstaina julkaistun brittiraportin mukaan Litvinenkon teekannuun laitetulla radioaktiivisella polonium-210-myrkyllä.

Murha tapahtui Millennium-hotellin baarissa Mayfairin alueella Lontoossa. Murhatutkijat selvittivät säteilyarvot hotellin noin sadasta teekannusta ja muista astioista.

Teekannua käytettiin hotellissa myrkyttämisen jälkeenkin. Se ei kuitenkaan enää ollut vaaraksi kenellekään.

2. Miten polonium tappaa ihmisen?

Alexander Litvinenko lehdistötilaisuudessa Lontoossa 14. syyskuuta 2004.
Aleksandr Litvinenko Lontoossa 2004, runsaat kaksi vuotta ennen kuolemaansa. Martin Hayhow / AFP

Polonium-210 on tappavaa nieltynä ja hengenvaarallista myös hengitettynä. Iholle joutuneena polonium ei aiheuta juurikaan vaaraa, sillä iho pysäyttää poloniumin lähettämän alfa-säteilyn.

Mutta juotuna tai syötynä polonium-120 on tappavaa. Säteily tekee tuhojaan kaikkialla elimistössä.

Ensin uhri tuntee huimausta ja päänsärkyä, myöhemmin tulee pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Potilas menettää pian hiuksensa, verenkierto häiriintyy ja sisäelimet lakkaavat toimimasta. Potilas kuolee.

Litvinenko eli kolme viikkoa myrkytyksen jälkeen.

3. Polonium surmasi ”löytäjänsä” Marie Curien

Marie Curie laboratoriossaan Ranskassa, päiväämätön kuva.
Marie Curie laboratoriossaan Ranskassa.Flickr {National Archief} / Wikimedia Commons

Poloniumin löysi puolalais-ranskalainen fyysikko Marie Curie yhdessä miehensä Pierren kanssa vuonna 1898. Marie Curie kuoli 1934 vaikeaan anemiaan, joka oli ilmeisesti säteilyn aiheuttama.

Curie altistui tutkijanuransa aikana huomattaville määrille säteilyä. Tuohon aikaan ei vielä tunnettu radioaktiivisuuden vaaroja ihmiskudoksille.

Ilmeisesti myös Marie Curien tytär, äitinsä tutkimustyötä jatkanut Irene Joliot-Curie kuoli poloniumin aiheuttamaan leukemiaan. Tutkimuslaboratoriossa poloniumia sisältävä kapseli pääsi räjähtämään. Joliot-Curie menehtyi säteilyn aiheuttamaan syöpään runsaat kymmenen vuotta räjähdyksen jälkeen, vuonna 1956.

Palestiinalaishallinnon 29. lokakuuta 2004 jakama kuva Jasser Arafatista (oik.) vaimonsa Suha Arafatin kanssa tämän lähtiessä Ramallahista Pariisiin.
Sairastunut Jasser Arafat lähdössä hoitoon Pariisiin kotoaan Ramallahista. Rinnalla hänen vaimonsa Suha. Arafat kuoli vajaa kaksi viikkoa kuvanoton jälkeen. EPA

4. Murhattiinko myös Arafat poloniumilla?

Palestiiinalaisten presidentti Jasser Arafat kuoli kaksi vuotta ennen Litvinenkoa, 11. marraskuuta 2004. Myös hänen on epäilty tulleen myrkytetyksi poloniumilla.

Arafatin kuolinsyy jäi aikoinaan mysteeriksi. Hän menehtyi pariisilaisessa sairaalassa, kuukauden sairastettuaan. Arafat kärsi ensin pahoinvoinnista, ripulista ja vatsakivuista. Myöhemmin hänen maksansa ja munuaistensa toiminta heikkenivät, samoin verenkierto ja sydämen toiminta. Arafatille ei tehty ruumiinavausta.

Epäilyt Arafatin myrkyttämisestä voimistuivat ja hänen hautansa avattiin syksyllä 2012. Sveitsiläinen tutkijaryhmä löysi Arafatin ruumiista huomattavia määriä poloniumia. Omat tutkimuksensa tehneet venäläinen ja ranskalainen tutkimusryhmä ovat kuitenkin joiltakin osin kyseenalaistaneet sveitsiläistutkijoiden tuloksia.

Israelin tiedustelupalvelua on itsepintaisesti väitetty Arafatin murhaajaksi – Israel on kiistänyt syytökset jyrkästi. Jos Arafatin mystisen sairauden syy oli myrkyttäminen, operaatio onnistuttiin toteuttamaan hänen päämajassaan Ramallahissa.

5. Onko polonium turvallisuuspalvelujen salainen ase?

Death of a Dissident -kirjan kansi.
Litvinenkon kuolemasta kertovia kirjoja myyntitiskillä. Leon Neal / AFP

Periaatteessa polonium on likimain täydellinen myrkky salamurhia suunnitteleville. Se ei näy, ei maistu ja tappaa varmasti.

Mutta sen käytössä on ongelmiakin. Käytännössä sitä pysytään valmistamaan vain muutamassa ydinlaitoksessa, lähinnä Venäjällä.

Poloniumin käytöstä murha-aseena on tähän mennessä epäilty kahden maan tiedustelupalveluja: Venäjän ja Israelin.

Polonium on tavattoman kallista: Litvinenkon murhassa käytetyn annosmäärän sanotaan maksaneen useita miljoonia euroja.

Polonium-210:ta valmistetaan maailman ydinvoimaloissa vain 100 grammaa vuosittain. Venäjä myy sitä laillisesti Yhdysvaltoihin. Yhdestä grammasta amerikkalaiset maksavat noin kaksi miljoonaa dollaria.

Poloniumia ei ole jäänyt valvontaelimen, Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n haaviin. Se ei sinänsä vielä todista paljoakaan – poloniumia on helppoa salakuljettaa, koska se mahtuu pieneen tilaan, vaikkapa taskuun.