Koe uusi yle.fi

Turkka Mali: Hyvä laulu satuttaa tekijäänsä – video

Kun kuusikymppinen mies on nähnyt elämän raskauden, hän ymmärtää myös sen siunauksen. Näin ajattelee kymmenentuhannen laulun mies Turkka Mali. Uusin laulu syntyi tällä viikolla. Mennyttä elämää tarkastelevan laulun teemoja ovat haikeus, rakkaus – ja kenties myös anteeksianto.

musiikki
Mies katsoo kameraan kitara kädessään
Tiedän olleeni siunattu, unelmilla, ystävillä, vihamiehillä. Juuri sellainen sen piti olla, minun elämä. Liian usein murheita oon toisten kantanut. Liian monta kertaa rakastanut, anteeks antanut. Silti jostain syystä nyt, kun alkaa aika loppua, ei ole kiire minnekään, ei mitään hoppua. Tiedän olleeni siunattu. Turkka Mali, 2016.

Kun kuuntelee tuhansien laulujen miehen Turkka Malin laulua miehen ikääntymisestä, kuulee viestin siitä, miten hyvin kuusikymppinen mies tuntee itsensä – miten tarkasti hän näkee koko kulkemansa tien.

Mies arvostaa itseään siksi, että on selvinnyt lävitse karikkoisen, raskaan elämäntaipaleen. Ja ikääntyvälle miehelle ovat tärkeitä kyky rakastaa, antaa anteeksi, ja tieto siitä, että on selvinnyt. Kaikesta. Kaikesta huolimatta.

Turkka Mali itse tietää todella eläneensä. Hän näkee taakse jääneen elämäntiensä mäkisenä, vuoristoisena taipaleena, jota on ajoittain menty lujaa hengästymiseen asti. Kiveä on matkan varrelta kannettavaksi kenties tullut lisää juuri siksi, että mies on ollut suomalaisten tunteiden tulkki.

Hyvä lauluntekijä pyrkii katsomaan elämää tarkasti juuri sellaisena kuin se on, eikä katsottava ole aina kaunista. Katsominen myös sattuu, ja kun siitä vielä tekee koskettavan laulun, laulu myös raastaa itseä. Laulun tekeminen sattuu silloin, kun laulu onnistuu, sanoo Turkka Mali.

– Minun mielestäni ihmisen tehtävä on kuitenkin olla, yrittää olla iloinen ja ystävällinen ja kantaa taakkansa. Yritän aina loppuun asti välttää katkeruutta ja yritän olla iloinen. Ei se aina onnistu tietenkään.

Hyvään lauluun vaaditaan sydänverta

Kun Turkka Mali esittää tuoreimman laulunsa, kuuluu laulussa selvää haikeutta.

– Totta kai pientä haikeutta tuntee, kun 60 on täynnä. Vaikka kuinka yrittäisi olla nuorekas, niin tietää, että maaliviiva katkeaa jossain vaiheessa. Myös humoristista itseironaa täytyy pitää yllä. Asiat pitää vain nähdä ja osata luoda näkökulma, ettei tee laulua samoin kuin muut, vaan tekee laulun omalla sydänverellä, sanoo Turkka Mali.

– Kyllä laulunteko välillä sattuu. Hyvät laulut ovat aina sellaisia, että ne itkettävät ja naurattavat. Jos laulu ei minussa itsessänikään herätä mitään tunteita, heitän sen roskakoriin ja teen uuden.

Malin Turkka on siis elämänsä varrella tehnyt hyvinkin 10 000 laulua. Niistä noin 3 000 on levytetty. Tekijän omaan sydämeen on sattunut kaikkein eniten Täällä Pohjantähden alla, joka on tutuin Petri Laaksosen esittämänä.

– Olen sanonut, että haluan tehdä sellaisia lauluja, jotka soivat sydämessä eivätkä radiossa. Totta kai Täällä Pohjantähden alla on sellainen, joka on herättänyt eniten vastakaikua suomalaisissa. Se on soinut niin hautajaisissa kuin synttäreillä, mutta silloinhan biisi on onnistunut. Mutta onhan niitä muitakin, mutta silti laulut ovat minulle kuin omia lapsia, enkä voi niitä laittaa paremmuusjärjestykseen.

Vysotsky tienviittana runouteen

Vladimir Vysotsky sen sijaan on Turkka Malin työssä aivan oma sarkansa. Vysotsky nosti Malin kulttuurihenkilöksi.

– Sitä ennenhän tein tavallaan kupletteja, ralleja, mutta nyt kirjallisetkin piirit ovat alkaneet ymmärtää Vysotskin arvot. Vysotski oli aikanaan yksi keino päästä iskelmämaailmasta vähän syvällisempään runouteen.

Luonteeltaan forssalainen Turkka Mali on ollut nöyrä aina. Kun hän oli urakiidossa, hänen ei kuullut retostelevan itseään. Hän nauroi ja kertoi olevansa lauluntekijä.

Kun hänen sanoittamansa La Dolce Vita nousi komealle sijoitukselle seitsemänneksi Euroviisuissa, hän suitsutti kaikkein vähiten itseään. Kun hänen laulunsa ovat nousseet suomalaisten sydämiin, hän taivutti päänsä alas ja nauroi.

Siunattu elämä

Juuri 60 vuotta täyttänyt Turkka Mali tietää olevansa siunattu ystävillä, vihamiehillä, kaikella sillä, mitä elämä on antanut. Kaikki on kuitenkin mennyt elämässä hyvin eikä ole tullut koskaan eteen mitään hirveätä katastrofia.

– Olla siunattu tarkoittaa varmasti sitä, että on tyytyväinen elämäänsä. Siihen, että elämä meni suunnilleen niin kuin sen pitkin mennä, ja on kuitenkin äärettömän tyytyväinen elämäänsä, siitäkin huolimatta, että se oli tietenkin täynnä karikkoja. Ei kadu mitään.

– Siunattu-teema syntyi varmaankin myös sen vuoksi, että minusta tuli vastikään isoisä ja kun näin pienen käärön, niin tiesin, ettei täällä tehty matka aivan hukkareissu ollut. Minusta on jotain jäljellä myös jälkipolville, sanoo Turkka Mali.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Ranska

Ranskan Le Penin pankkitili suljettiin: Olen "pankkifatwan" uhri

KHL

Näin syntyi Jokereiden KHL-historian nopein maali – Zapolskille jo kauden kahdeksas nollapeli

Sijoittaminen

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa