Uimashortseista mielipahaa Riihimäellä – Ylipainoinen mies passitettiin pois altaasta

Etenkin ylipainon kanssa tuskaileva haluaisi usein mieluummin käyttää väljempiä ja peittävämpiä asuja uimahallissa. Miksei uimahalliin saa mennä uimashortseissa? Uimahallien vedenpuhdistusjärjestelmät kehittyvät koko ajan, mutta pääsevätkö uimashortsit koskaan pannasta?

ilmiöt
Riihimäen uimahalli
Miki Wallenius / Yle

Reilusti ylipainoinen mies sai lääkäriltään suosituksen vesiliikunnasta painon pudottamiseksi. Koska ylipainoa oli kertynyt reilusti, oli tavallisten uimahousujen pitäminen miehelle sekä epämukavaa että kiusallista.

– Tiedän kyllä että uimahalleissa on uimashortsien käyttökielto, mutta oletin että tässä asiassa joustetaan. Jos meikäläinen yrittää pukeutua johonkin speedoihin, niin ne eivät sovi eivätkä ole oikein silmälle sopivaa katsottavaa, mies kirjoitti Aamupostin Lukijalta-palstalla perjantaina nimimerkillä Uimahallista ulos heitetty.

Mies on käynyt uimassa uimashortseissa ilman ongelmia muun muassa Hämeenlinnassa, Tervakoskella ja Hyvinkäällä, mutta Riihimäen uimahallissa hänet käskettiin altaasta pois.

– Hetken altaassa oltuani tuli naishenkilö, joka ilmoitti että minun uimahousuni eivät täytä Riihimäen terveystarkastajan antamia tiukkoja määräyksiä. Rikokseni oli niin paha, että en saanut jatkaa liikuntaani altaassa, yleisönosastokirjoituksessa kerrotaan.

"Kenenkään uiminen ei saisi jäädä housuista kiinni"

Riihimäen uimalan laitosesimies Katri Kykyri oli tilanteessa paikalla. Hän kommentoi yleisesti Riihimäen uima-asusääntöjä ja perustelee shortsikieltoa hygieniasyillä.

– On erilaisia shortseja, uintiin tarkoitettuja ja sitten muita shortseja, joissa on taskuja ja joita käytetään muuallakin kuin uitaessa. Uimahalliolosuhteissa valvojan on vaikea tarkentaa päältä katsoen, mikä on uimashortsi.

Muu kuin uimapukukangas ja shortsien taskut ovat uhka allasveden puhtaudelle, sanoo Kykyri.

– Mitä vähemmän uima-asussa on kangasta, sitä vähemmän ne tuovat bakteereja altaaseen. Esimerkiksi taskuissa voi kulkeutua enemmän bakteereja.

Shortseja tulee aina välillä vastaan, sanoo Kykyri. Jotkut asiakkaista käyttäisivät mieluusti shortseja. Poikkeuksia shortsikiellosta ei ainakaan toistaiseksi tunneta.

– Meillä rajanveto on tehty aika tiukaksi. Jos antaa yhdelle luvan käyttää shortseja, niin toisellekin pitäisi antaa. Meidän on kohdeltava kaikkia asiakkaita samalla tavalla, eli kielto on yhtenevä jokaiselle asiakkaalle. Tulemme tarkastelemaan järjestyssääntöämme uudelleen keväällä ennen maauimalan avaamista.

Esimerkiksi monien kilpauimarien käyttämät pitkälahkeiset, uimapukukankaiset asut ovat täysin sallittuja. Uimahallissa on tarjolla myös vuokrauikkareita. Kykyri sanoo, että kenenkään uiminen ei saisi jäädä housuista kiinni.

Suihkun kautta altaaseen

Uimahallien allasvesiä tarkkaillaan joka päivä. Käyttötarkkailua tekee uimahallin oma henkilökunta ja viranomaisvalvonnan hoitaa terveystarkastaja. Terveysvalvonnan tarkastusten määrä riippuu siitä, paljonko uimahallissa käy väkeä.

– Suosituissa paikoissa vesi saatetaan tarkastaa jopa viikoittain, mutta yleensä tarkastus tehdään kerran tai kaksi kuukaudessa, sanoo terveystarkastaja Erja Hujanen.

Hujanen muistuttaa, että terveysvalvonnan kannalta tärkeintä allasveden puhtaudessa on laitoksen hyvä puhtaanapito ja hygieniasuositusten noudattaminen.

– Tärkeintä on mennä puhtaalla tukalla ja suihkun kautta altaaseen. Pesutiloissa on tärkeää, että saippuaa on saatavilla, jos omat ovat unohtuneet kotiin. Käyttäjän vastuulla on pitää uimapuku puhtaana ja noudattaa hygieniasuosituksia, muistuttaa Erja Hujanen Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä.

Järjen käyttö sallittua

Silloin tällöin vastaan tulee yksittäistapauksia, sanoo puheenjohtaja Jukka Maja Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys UKTY ry:stä.

– Tällaiset tapaukset ovat yksittäisiä ja saattavat johtua monesta seikasta. Kyseessä voi olla liian kirjaimellinen tulkinta suosituksesta käyttää vain uimahousuja. Joskus työntekijältä saattaa puuttua ainoastaan tietoa asiasta, eikä talonpoikaisjärkeä osata tai uskalleta käyttää, pohtii Jukka Maja.

Uimahalleissa on suosituksena käyttää uima-asuja, mutta Jukka Maja ennakoi tilanteen hiljalleen muuttuvan.

– Muoti muuttuu ja tekniikka kehittyy. Ihmiset käyttävät uimashortseja suosituksista huolimatta, ja kaupassa huomaa usein, että niitä on paljon myös tarjolla. Toisaalta, uimahallien vedenpuhdistusjärjestelmät kehittyvät koko ajan ja vesi pystytäään pitämään puhtaana aiempaa vähemmillä kemikaaleilla, toteaa Jukka Maja.

Löysät vaatteet tuovat sauna- ja pesutiloihin tarpeettomasti epäpuhtauksia, joten uima-asujen oikea käyttö tai niiden riisuminen on tärkeää muuallakin kuin altaassa. Mutta kumpi on tärkeämpää: reilusti ylipainoisen liikuntaan kannustaminen vai uima-asusääntöjen pilkuntarkka noudattaminen?

– Tervettä järkeä pitää osata käyttää ja asettaa asia oikeaan mittasuhteeseen, päättää Jukka Maja.