1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuluttajien muovikeräys kuukausia myöhässä – laitontako?

Tuottajavastuullista kierrätystä toteuttava Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy lupaa saada järjestelmän toimimaan heinäkuun loppuun mennessä. Valvontaviranomainen Ely luonnehtii nykytilaa laittomaksi ja aikoo puuttua asiaan, ellei tilanne korjaannu.

Kotimaan uutiset
Kovia talousmuoveja lajittelupisteessä.
Kovia talousmuoveja lajittelupisteessä.Juha Korhonen / Yle

Suomeen on perusteilla kaikkiaan 1 850 Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kierrätyspistettä niin taajamiin kuin haja-asutusalueillekin. Lähes 1 500 keräyspistettä on jo toiminnassa: ne ovat aiemmin kuntien tai jätehuoltoyhtiöiden vastuulla olleita keräyspisteitä, jotka siirtyvät ja täydentyvät muun muassa muovikeräyksen osalta. Kuluttajien metallin ja lasin keräys olivat viime vuoden loppuun asti kuntien vastuulla.

Uusi asetus määrää kuitenkin keräyksen ja kierrätyksen vastuun tuottajille ja käytännössä keräyksen järjestämisestä vastaa Rinki Oy. Yhtiö ei ole kuitenkaan saanut verkostoaan toimimaan ajatellusti.

Ringin toimitusjohtaja Juha-Pekka Taskinen lupaa kysyttäessä, että keräysjärjestelmä ja kuluttajien keräyspisteet saadaan vaadittuun kuntoon heinäkuun loppuun mennessä. Taskisen mukaan hanke on aikataulustaan myöhässä, mutta ei missään tapauksessa levällään.

Ely-viranomainen vaatii keräystä kuntoon

Uuden tuottavastuisen valtakunnallisen kuluttajakierrätyksen viranomaisvalvonta on keskitetty Ely-viranomaiselle. Ylitarkastaja Tuomo Aunola odottaa, että Rinki Oy saa toimintansa kuntoon alkuvuoden aikana. Aunola luonnehtii tilaa nyt osin jopa laittomaksi. Hän muistuttaa, että viranomainen voi alkaa käyttää hallinnollisia keinoja, jos toimintaa ei saada halutuksi eli asetuksen mukaiseksi.

Muovipakkauksia muovipussissa pöydällä.
Ringin suurin haaste alkuvuonna on saada aikaan runsaat 400 keräyspistettä, joihin voidaan ottaa vastaan kuluttajien muoveja.Juho Liukkonen / Yle

Ringin suurin haaste alkuvuonna on saada aikaan runsaat 400 keräyspistettä, joihin voidaan ottaa vastaan kuluttajien muoveja. Tammikuun loppupuolella niitä on perustettu Suomeen 90. Tavoite on 500. Monet pisteet vaativat vähintään neuvottelua ja sopimista maanomistajan tai kiinteistön kanssa. Kuntien maille tulevat Ringin kierrätyspisteet vaativat lisäksi kunnan viranomaisen lupaa.

Kuluttajille uuden järjestelmän hidas käynnistyminen tuli yllätyksenä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Soraharjunkadun kierrätyspiste oli aiemmin pääosin Kiertokapulan vastuulla. Vuodenvaihteessa pisteestä poistui pahvipakkausten keräys, eikä tietoa uudesta keräyspisteestä ole.

Ringin muovinkeräyspiste on jo Forssassa

Ringin kirjanpidon mukaan eniten kierrätyspisteitä on saatu suuriin keskuksiin. Espoossa niitä on kymmenkunta, Helsingissä viitisen kappaletta, Tampereella yli kymmenen ja Kuopiossakin kuusi. Kanta-Hämeessä uusia pisteitä on nyt tasan yksi: Forssassa Miemolantie 2:ssa kaupan pihassa.

Hämeenlinnaan ensimmäiset Ringin uudet kierrätyspisteet ovat tulossa tammi-helmikuun vaihteessa. Ringin mukaan neuvotteluja käydään parhaillaan konttien sijoittamisesta. Ringin suunnitelmassa on saada Hämeeseen eli Kiertokapulan alueelle ainakin 10 muovin keräyspistettä. Hämeenlinnaan on ensi vaiheessa luvassa kolme pistettä.

Viranomaismenettely kunnissa vie aikansa. Hämeenlinnassa lupaviranomaisiin ei ole oltu yhteydessä, kertoo rakennusvalvonnan päällikkö Sirkku Malviala. Malviala sanoo odottaneensa yhteydenottoja sijoituslupien käsittelyä varten – sellaisia ei ole tammikuussa tullut.

Lue seuraavaksi