Litvinenkon murhasta epäilty Lugovoi: Minutkin yritettiin myrkyttää!

Aleksandr Litvinenkon murhasta epäilty Andrei Lugovoi väittää, että hänet itsensä yritettiin myrkyttää radioaktiivisella polonium-210:lla. Syynä olisi ollut kieltäytyminen yhteistyöstä Britannian turvallisuuspalvelu MI6:n kanssa.

Ulkomaat
Andrei Lugovoi kuvattuna lehdistötilaisuudessa Moskovassa 12. maaliskuuta 2013.
Andrei Lugovoi kuvattuna lehdistötilaisuudessa Moskovassa 12. maaliskuuta 2013. Lugovoi on toistuvasti kiistänyt murhanneensa Aleksandr Litvinenkon. Maxim Shipenkov / EPA

Lugovoi kommentoi eilen torstaina julkaistua raporttia Litvinenkon murhasta Venäjän ykköskanavan keskusteluohjelmassa.

Aleksandr Litvinenko sai kuolettavan annoksen poloniumia juotuaan agenttikollegoidensa tarjoamaa myrkytettyä teetä lontoolaisessa hotellissa marraskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2006. Lugovoi muistuttaa, että myös hänen elimistöstään löytyi poloniumia. Sekä Lugovoi että murhasta niinikään epäilty Dmitri Kovtun olivat hoidettavana Moskovassa tapaamisen jälkeen. Kumpikaan ei kuitenkaan juonut teetä.

Nykyisin Venäjän parlamentin alahuoneessa eli duumassa istuva Andrei Lugovoi kiisti ohjelmassa jyrkästi syyllisyytensä Britannian tiedustelupalvelun agentiksi siirtyneen Litvinenkon murhaan.

Lugavoi antoi ymmärtää, että murhan ja hänen murhayrityksensä taustalla olisi ollut juuri Britannian turvallisuuspalvelu MI6. Näin siitä huolimatta, että miehet olivat levittäneet runsaasti jälkiä poloniumista käsitellessään ainetta jo ennen Lontooseen tuloaan.

Lugovoin mukaan koko matka Lontooseen oli kahden turvallisuuspalvelun vastakkainasettelua, tarina Lugovoin ja Kovtunin sankarillisuudesta ja yrityksestä taivutella heidät pettureiksi. Lugovoi kertoi, että turvallisuuspalvelu MI6 yritti värvätä hänet jo vuoden 2006 alussa. Kun Lugavoi kieltäytyi, häneltä evättiin ensimmäisen kerran Britannian viisumi jo samana keväänä. Syystä tai toisesta Lugavoi kuitenkin pääsi matkustamaan Lontooseen loppuvuodesta 2006.

Vanha skandaali on nostettu haudasta

Lontoossa eilen julkistettu raportti Litvinenkon murhasta on saanut Venäjällä huomattavasti vähemmän huomiota kuin lännessä. Venäjälle kiusallinen murhatutkinta on jätetty pahenevan talouskriisin varjoon ja sitä on vähätelty. Raporttia on luonnehdittu mm. skandaalin nostamiseksi ylös haudasta.

Selvitys on myös tuomittu poliittisesti motivoituneeksi ja puolueelliseksi. Venäjällä katsotaan, että jutun tutkimukset aloitettiin Britanniassa uudelleen vain vastatoimena Venäjän toimille Ukrainassa ja etenkin Krimillä.

Raporttia on erityisesti moitittu siitä, että se ei sisällä pitäviä todisteita Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n silloisen johtajan Nikolai Patrushevin tai presidentti Vladimir Putinin osallisuudesta murhaan. Raportin mukaan miehet olivat todennäköisesti hyväksyneet Litvinenkon murha-operaation.

"Todennäköisyys" ei riittäisi perusteeksi murhasyytteille venäläisessä tuomioistuimessa, sanovat arvostelijat.

Nikolai Patrushev ja Vladimir Putin
Nikolai Patrushevin ja Vladimir Putinin väitettiin brittiraportissa hyväksyneen Litvinenkon murhan.Sergei Karpukhin/EPA

Lugovoin ja Kovtunin syyllisyyttä ei ole suoraan kiistetty venäläisen median uutisoinnissa. Miesten luovuttamista Britannian viranomaisille ei kuitenkaan pidetä luultavana.

Lugovoi itse sanoo, että hän aikoo pysyä Venäjällä, eikä hänellä ole aikomustakaan lähteä Englantiin.

Maiden välit ovat jo valmiiksi surkeat

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi eilen, että brittiraportti myrkyttää entisestään Venäjän ja Britannian välejä. Peskovin mukaan Venäjä oli tarjoutunut selvittämään Litvinenkon murhaa yhteistyössä brittiviranomaisten kanssa.

Valitettavasti britit jäädyttivät tämän yhteistyön lisäksi yhteistyön myös muilla alueilla, sanoi Peskov.

Venäjä ei ole kuitenkaan suostunut luovuttamaan Lugovoita ja Kovtunia brittiviranomaisten kuultavaksi, mikä olisi ollut edellytys jutun selvittämiselle yhteistyössä.

Venäläismedian haastattelemat politiikan tarkkailijat ovat sitä mieltä, että maiden välit ovat jo valmiiksi niin huonot, ettei murharaportti voi niitä enää huonontaa.

Raportin perusteella Britannia saattaa ottaa käyttöön uusia pakotteita Venäjää vastaan. Vaihtoehtoja ovat mm. murhaan sekaantuneiksi katsottujen pankkitilien jäädyttäminen ja matkustuskielto Britanniaan.

Yhdysvallat otti vastaavia keinoja käyttöön sen jälkeen, kun Hermitage Capital -yhtiön venäläinen asianajaja Sergei Magnitsky kuoli hämärissä olosuhteissa moskovalaisessa tutkintavankilassa vuonna 2009.