Influenssakausi on nyt – THL: Ei tavallista vakavampia taudinkuvia

Valtaviruksena on ns. sikainfluenssan jälkeinen pandeminen A(H1N1)-virus, joka aiheuttaa muita alatyyppejä enemmän rankkoja infektioita nuorilla, perusterveillä ihmisillä.

terveys
Mies niistää nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Influenssatapaukset ovat yleistyneet parin viime viikon aikana. Tartuntojen todellista määrää ei pysty arvioimaan, koska moni sairastaa kotona lääkärillä käymättä. Lääkärilläkään ei aina oteta laboratoriotestiä, joka influenssan todentaisi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan mikään ei tällä haavaa viittaa siihen, että liikkeellä olisi muuntuneita influenssaviruksia, jotka aiheuttaisivat tavallista vakavampia taudinkuvia.

Erikoistutkija Niina Ikonen arvioi, että epidemian huippuviikot ovat käsillä lähiviikkoina, ja rokotteen antama suoja näyttää hyvältä. Viime influenssakausi oli poikkeuksellisen pitkä, tämän kauden kestoa ei vielä pystytä arvioimaan.

Sikainfluenssan jälkeinen H1N1-virus jyllää vahvimpana

Tällä kertaa valtaosa todetuista influenssatapauksista edustaa ns. sikainfluenssaa eli pandemista A-tyypin H1N1-virusta. Liikkeellä on myös toista A-tyypin virusta sekä yhtä B-tyypin virusta, kertoo Ikonen.

THL puhuu sikainfluenssan sijasta mieluummin pandemisesta H1N1-viruksesta, koska kyseessä on täysin normaali kausi-influenssavirus, joka jäi taannoisen pandemian jälkeen kiertämään.

Ikosen mukaan influenssavirus koettelee eritoten tehohoidossa olevia potilaita, perussairaita, vanhuksia ja pieniä lapsia.

– Kun valtaviruksena on A(H1N1)pdm09, vakavia infektioita on todettu myös nuorilla, muuten terveillä aikuisilla. Virusten valtasuhteet voivat vaihdella epidemiakauden aikana.

Jos oireet pahenevat tai tauti pitkittyy, pitää mennä lääkäriin. Rokote on paras ennaltaehkäisijä, mutta myös käsihygienia on erittäin tärkeää.

Varsinais-Suomessa kaksi influenssapotilasta on menehtynyt.