1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunisiaan julistettu ulkonaliikkumiskielto – syynä väkivaltaiset mielenosoitukset

Maahan määrätään ulkonaliikkumiskielto iltakahdeksasta aamuviiteen.

Ulkomaat
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Kasserinen kaupungissa Tunisiassa 20. tammikuuta 2016.
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Kasserinen kaupungissa Tunisiassa 20. tammikuuta.STR / EPA

Tunisian viranomaiset ovat julistaneet koko maahan ulkonaliikkumiskiellon. Tunisiassa on järjestetty mielenosoituksia työttömyys- ja taloustilanteen vuoksi sunnuntaista lähtien.

Mielenosoitukset ovat johtaneet väkivaltaisuuksiin ja vandalismiin useissa kaupungeissa. Mielenosoittajat ovat rynnänneet poliisiasemille ja hallintorakennuksiin. He ovat tappaneet yhden poliisin.

Pääkaupunki Tunisin lähiöissä nuorisojoukot ryöstivät pankin ja murtautuivat kauppoihin ja varastoihin.

Levottomuuden alkoivat itsemurhasta

Mielenosoitukset saivat alkunsa sunnuntaina, kun valtionviran menettänyt nuori mies kiipesi protestina sähkötolppaan ja kuoli sähköiskuun. Kaksi muuta nuorta miestä on loukkaantunut yrittäessään tappaa itsensä hyppäämällä katolta.

Tunisian sisäministeriö perustelee ulkonaliikkumiskieltoa sillä, että mielenosoitukset aiheuttavat vaaraa ihmisille ja omaisuudelle. Ulkona ei saa olla iltakahdeksan ja aamuviiden välillä. Ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan tänään perjantaina.

Tunisiassa on noin 15 prosentin työttömyys. Nuorisotyöttömyys on kuitenkin 30 prosenttia. Arabikevät sai alkunsa Tunisiasta viisi vuotta sitten, kun myyjä Mohamed Bouazizi sytytti itsensä palamaan protestina työttömyydelle.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi