yle.fi-etusivu

Pakkanen koettelee puiden kestävyyttä – havupuu ei kuitenkaan kylmää kavahda

Puut paukahtelevat pakkasella aiempaa useammin. Talvella on nykyisin nopeita lämpötilan vaihteluita. Se vaikuttaa myös pohjoisen maisemaan. Kuusamon tykkylumipuut voivat olla tulevaisuudessa harvinaisia.

tiede
Kuusamon Konttainen
Ensio Karjalainen / Yle

Metsästä vieroittunut voi säikähtää tulipalopakkasella. Puut paukahtelevat räjähdyksenomaisesti ja pelästyttävät ilmiöön tottumattoman.

– Puiden paukahtelu on hyvin yleinen ilmiö. Suurin osa suomalaisista ei nykyisin pääse tätä todistamaan, sillä moni asuu kaupungeissa. Sieltä ei useinkaan kovilla pakkasilla metsään lähdetä, naurahtaa Kuusamon Oulangan tutkimusaseman johtaja Riku Paavola.

Myös lämpeneminen aiheuttaa paukahtelua

Puiden pamahtelussa on Paavolan mukaan kysymys periaatteessa samasta ilmiöstä, joka tapahtuu, kun laittaa vesipullon pakastimeen.

Suurin osa suomalaisista ei nykyisin pääse tätä ilmiötä todistamaan, sillä moni asuu kaupungeissa.

Riku Paavola

– Vesi laajenee jäätyessään puun sisällä ja halkaisee sen. Puuhun syntyy jännitteitä lämpötilan vaihdellessa nopeasti. Kun sää jäähtyy nopeasti, syntyy repeämiä, jotka pamahtavat kuin kiväärin laukaus. Sama tapahtuu myös silloin, kun säätila lämpenee nopeasti pakkasesta lauhalle, Paavola sanoo.

Paavola näkee puiden paukahtelun lisääntyneen viime vuosina.

– Mielestäni nopeat lämpötilan vaihtelut ovat lisääntyneet talvisin viime vuosina. Se lisää puissa tapahtuvaa paukahtelua, Paavola toteaa.

– Pakkanen vaurioittaa yhtälailla viallisia puita kuin terveitä, Paavola muistuttaa.

Talvimaisema muuttuu vuosien saatossa

Riku Paavola sanoo, että säätyyppien yhä nopeamman vaihtelun myötä myös pohjoinen maisema muuttuu, esimerkiksi Kuusamon vaaramaisemien tykky saattaa tulevaisuudessa olla yhä harvinaisempi näky.

Tykky on karissut viime talvina tavallista aikaisemmin.

Riku Paavola

– Olen ollut havaitsevinani, että tykky on karissut viime talvina tavallista aikaisemmin ja outoina ajankohtina. Lumet ovat pudonneet puista paljon aikaisemmin, kuin takavuosina.

– Ilmiöllä voi olla laajojakin vaikutuksia erityisesti havumetsävyöhykkeellä. Tumma havumetsä imee huomattavasti tehokkaammin auringonvaloa, kuin tykkylumen peitossa oleva metsä. Sikäli se on hyvä ilmiö, että puiden tykkyvauriot vähenevät. Toisaalta, jos routaa on lauhemmilla keleillä vähemmän, puita kaatuu enemmän ja metsätalouden kannalta se on tietenkin huono asia.

Metsää tutkineiden mukaan havupuiden maan päälliset osat kestävät jopa -70 asteen pakkasia. Kovat pakkaset ovat erityisen vaarallisia puiden juurille, jotka saattavat vaurioitua osin jo -10 asteen pakkasessa.