Koe uusi yle.fi

Outoa vai fiksua? Pientalot rynnivät öljyostoksille vasta veronkiristyksen jälkeen

Öljyn hintaromahdus ja pakkanen innostivat omakotiasukkaat lämmitysöljyostoksille. Neste: "Puheluita tulvi asiakaspalveluun"

Kotimaa
grafiikka
Yle Uutisgrafiikka Lähde: Öljy- ja biopolttoaineala

Öljylämmitystaloissa käytettävän kevyen polttoöljyn kysyntä on syöksähtänyt jyrkkään nousuun vuoden vaihteen jälkeen.

– Lämmitysöljykauppa lähti oikein pirteästi käyntiin heti maanantaina 4. tammikuuta. Puheluita oikein tulvi asiakaspalveluun tuolloin, sanoo myyntijohtaja Panu Kopra polttoaineyhtiö Nesteeltä.

Ja tilauspuhelimet ovat pirisseet taajaan koko tammikuun. Kopran mukaan pientalojen öljytilaukset ovat tammikussa nousseet Nesteellä yli kolmanneksen vuoden takaiseen verrattuna.

– Syynä ovat ennen kaikkea paukkupakkaset ja myös halventunut öljy, Kopra sanoo.

Kopran mukaan joulukuun lauhat säät terävöittivät tammikuun myyntipiikkiä. Kun oli leutoa, ei herännyt ostotarvettakaan.

Polttoainevero kiristyi kolme senttiä litralta

Lämmitysöljyn tilaukset ovat nousseet tammikuussa jyrkästi myös St1:llä. Tilausruuhkan ajoittuminen vuodenvaihteen jälkeiseen aikaan yllätti ST1:n sikäli, että yhtiö odotteli vilkastumista jo loppuvuodelle. Syynä verotus.

– Lämmitysöljyn polttoainevero nousi vuodenvaihteessa kolme senttiä litralta. Arvelimme, että öljylammittäjät olisivat sen takia tilanneet öljynsä vielä ennen veronkiristyksen voimaanastumista, sanoo suoramyynnin johtaja Matti Pentti St1.ltä.

– Mutta se ei sitten mennyt niin. Ihmiset odottivat, että kuluttajahinta edelleen laskee. Ja ihan oikein odottivat, näinhän siinä on käynyt. Öljytilaukset ovat kasvaneet melkoisesti vuoden vaihteen jälkeen.

Sen enempää Kopra kuin Penttikään eivät halua ennustaa öljyn hintakehitystä edes kesään saakka. Maailmanpoliittiset muutokset heiluttavat öljymarkkinoita herkästi, mutta hintavaikutusta on vaikea ennakoida.

Brent-raakaöljyn hinta oli tammikuun puolivälissä alhaisimmalla tasolla 12 vuoteen, noin 29 dollaria barrelilta, kertoo Suomen Öljy- ja biopolttoaineala tammikuun öljymarkkinakatsauksessaan. Hinnan tuoreimman laskun taustalla vaikuttaa muun muassa Iranin vastaisten talouspakotteiden purku. Iran voi jälleen myydä öljyä länsimaihin, mikä lisää öljyn ylitarjontaa. Perjantaina hinnat olivat noususuunnassa.