Rauhan etsintä alkaa kireissä tunnelmissa: Syyria-neuvotteluissa osapuolet pidetään eri huoneissa

Kun Syyria-neuvottelut alkavat Genevessä, opposition ja Syyrian hallituksen edustajat eivät istu samaan pöytään huutelemaan, kuten Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry asian ilmaisi. Ryhmät pidetään ainakin aluksi eri huoneissa, joiden välillä sovittelijat sukkuloivat. Listasimme neuvottelujen keskeisiä kipupisteitä.

Syyria
Ihmisiä raunioituneella kadulla.
Syyrian sisällissodassa siviilit ovat jääneet pahasti puristuksiin. Kapinallisten valvomalla alueella Damaskoksen laidalla ihmiset tutkivat Syyrian ilmavoimien tekemän ilmaiskun jälkiä.Mohammed Badra / EPA

Jo osallistujalistasta on käyty kovaa kiistaa. Venäjä, Iran ja Syyria pitävät useita presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevia ryhmiä terroristeina. Turkki vastustaa puolestaan Syyrian kurdien mukaantuloa. Vaikka sopu osallistujista on vaatinut paljon vääntöä, se on vasta alkua.

1. Bashar al-Assadin asema

Edellinen vakavasti otettava yritys etsiä rauhaa Syyriaan tammikuussa 2014 kääntyi nopeasti katkeraksi kiistaksi presidentti Bashar al-Assadin kohtalosta. Nyt tavoitteena on aloittaa keskustelut muista aiheista kuin presidentti Assadin asemasta. Eri asia on, onnistuuko tämä suunnitelma.

2. Syyrialaisten kohtalo

Pikainen tulitauko pelastaisi ihmishenkiä ja parantaisi neuvotteluilmapiiriä. Syyrian keväällä 2011 alkaneessa sodassa on kuollut pitkälti yli 250 000 ihmistä, ja joka päivä kuolee lisää ihmisiä. Sodan jatkuminen syventäisi entisestään pakolaiskriisiä. Suuri osa Turkissa ja Libanonissa olevista yli kolmesta miljoonasta syyrialaispakolaisesta lähtisi todennäköisesti liikkeelle entistä sankemmin joukoin kohti Eurooppaa.

3. Syyrian taistelujen jatkuminen

Syyriassa taistelut jatkuvat täyttä vauhtia. Venäjän ja Syyrian ilmavoimat pommittavat kapinallisalueita tauotta. Neuvotteluprosessin tueksi toivotun tulitauon kannalta olisi tärkeää, että mahdollisimman moni kapinallisryhmä on mukana neuvotteluissa.

Jos osa keskeisistä ryhmistä rajataan ulos ”terroristeina”, tulitauko murentuu alkuunsa. Omasta mielestään islamin nimissä taistelevat ääriryhmät, kuten Isis, jatkavat joka tapauksessa taistelua, koska he ovat neuvottelujen ulkopuolella.

4. Osapuolia tukevien valtioiden kiistat

Iran ja Venäjä tukevat presidentti Bashar al-Assadia. Saudi-Arabia, Turkki ja Qatar ovat kapinallisten keskeisiä tukijoita. Iranin ja Saudi-Arabian välit ovat erittäin huonot, ja Saudi-Arabia pelkää Iranin kasvavaa vaikutusvaltaa alueella. Turkin ja Venäjän suhteet kiristyivät sen jälkeen, kun Turkki ampui alas venäläisen rynnäkkökoneen viime syksynä.

5. Ylimenokauden hallitus

Väliaikaishallituksen muodostamiseen liittyy isoja ongelmia, vaikka hallituksen perustamisesta päästäisiin sopuun. Osapuolten välinen luottamus on olematon. Kapinalliset tuskin voivat hyväksyä presidentti al-Assadin jäämistä valtaan, edes ylimenokauden ajaksi.

Osa aseellisista ryhmistä jäisi todennäköisesti pois sovusta joka tapauksessa, joten sota ei vielä loppuisi tähän.