Hyppää sisältöön

Vaippaikä nousee ja nousee – vanhempien laiskuutta vai pottaharjoittelua lasten ehdoilla?

Vaipat ovat muuttuneet niin mukaviksi ja helppokäyttöisiksi, että monia lapsia aletaan opettaa potalle vasta parivuotiaana. Vaippaiän pitenemisestä hyötyy ainakin vaippateollisuus, mutta mitä muuta siitä seuraa? Pitäisikö vaipoista yrittää päästä eroon nykyistä aikaisemmin?

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo sanoo, että vaippoja käytetään lapsilla selvästi myöhempään kuin aikaisemmin ja syykin on selvä: vaippojen kehittyminen. Vaipat ovat helppokäyttöisiä eivätkä ne aiheuta enää iho-oireita samalla tavalla kuin ennen. Tuskin monikaan kaipaa harsovaippoja ja muovisia vaippaliinoja.

Vaippaiän pitkittymisellä on huonotkin puolensa: vaippoihin kuluu paljon rahaa ja päiväkodissa voi tulla ongelmia vaippojen kanssa. Myös ekologinen haitta on ilmeinen. Vaipoista tulee valtava määrä jätettä.

Neuvolassa lasten kuivaksi opettaminen otetaan yleensä puheeksi yksivuotistarkastuksen yhteydessä. Jotkut vanhemmat kokevat, että neuvolassa hoputetaan liikaa, toiset ovat sitä mieltä, että tukea pottaharjoitteluun voisi tulla enemmän.

Kerro ja keskustele

Minkälaisia kokemuksia sinulla on? Kertooko vaippaiän nouseminen siitä, että pottaharjoittelussa edetään nykyisin lasta ja lapsen herkkyyskausia kuunnellen vai onko kysymys siitä, että vanhemmat eivät viitsi tai jaksa aloittaa lapsen kuivaksi opettamista ajallaan?

Perheiden kokemukset ja näkemykset ovat tervetulleita, mutta myös päivähoidon ammattilaisten mielipiteet kiinnostavat. Lapsen kuivaksi opettamisessa ja muissa arjen taitojen opettamisessa perhepäivähoitajilla ja päiväkodin työntekijöillä on tärkeä rooli. Miten vanhempien ja ammattilaisten yhteistyö sujuu?