Hyppää sisältöön

Muumi-vaippojen ja Vuokkoset-siteiden vienti aiotaan tuplata – lisämarkkina Iranista

Suomen ainoa vaippavalmistaja Delipap pyrkii kaksinkertaistamaan tuotteidensa ulkomaankaupan lähivuosina. Delipapin tärkein vientimaa on Kiina, mutta yhtiö havittelee myös uusia markkina-alueita. Esimerkiksi Iranin vapautuminen talouspakotteista helpottaa kaupankäyntiä Lähi-idässä.

Kuva: Yle

Delipapin Tammisaaren tehtaan historian suurin investointi on kone, joka suoltaa 150 000 vaippaa yhden työvuoron aikana. Kone yhdistää parikymmentä raaka-ainetta valmiiksi tuotteeksi valvovan ihmissilmän alla.

– Vaippa koostuu tosi monesta raaka-ainekerroksesta ja niiden liittäminen toisiinsa suhteellisen kovassa tuotantonopeudessa on aika haastavaa ja lopputuotteen täytyy olla täysin moitteeton. Pienikin heitto voi aiheuttaa sen, että tuote on käyttökelvoton. Tämä on tarkkaa hommaa ja siksi me olemme satsanneet laatuun, Tammisaaren tehtaan tuotantopäällikko Juho Kannisto toteaa.

Kiinan vienti on yllättänyt vaippavalmistajan iloisesti

Delipap on Suomen ainoa vaippa- ja terveyssidevalmistaja. Liikevaihto kasvaa tällä hetkellä tasaisesti muutaman prosentin vuosivauhdilla, mutta yhtiö tavoittelee yhä isompaa jalansijaa sekä koti- että ulkomaanmarkkinoilla. Tammisaaresta vaippoja lähtee pääasiassa Suomeen ja muihin Pohjoismaihin, mutta tärkein yksittäinen vientimaa on Kiina.

– Jos ajattelee 10 vuotta taaksepäin niin kyllähän varmaan kaikki Suomessa pelkäsivät, että edulliset kiinalaiset tuotteet vievät markkinat täysin. Mekin luulimme, että tulisi kiinalaisia kilpailijoita tänne Suomeen, mutta toisin kävi. Varsinkin varakkaat kiinalaiset haluavat nimenomaan laadukkaita ja turvallisia tuotteita ja pohjoiseurooppalaisilla valmistajilla on siellä hyvä maine, myyntijohtaja Katarina Hanell summaa.

Tuotanto on ja pysyy Suomessa

Uusia markkina-alueita yhtiö havittelee ympäri maailmaa ja vienti on tarkoitus tuplata viiden vuoden sisällä. Kasvua Delipap hakee esimerkiksi Kiinassa ja Koreassa, mutta myös talouspakotteista vapautuvassa Iranissa.

– Iranissa olemme olleet läsnä jo muutaman vuoden ajan, mutta kyllähän talouspakotteiden poisto vaikuttaa ja helpottaa sekä meidän että sikäläisen maahantuojamme kaupantekoa, Hanell iloitsee.

Tuotannon Delipap aikoo kuitenkin säilyttää kotimaassa.

– Olemme perheyritys ja päättäneet, että haluamme olla suomalainen ja haluamme tuottaa tavaraa täällä. Kotimaisesta valmistuksesta tulee myös tietynlainen laauleima tuotteeseen. Siitä kuuluu kiitos myös työntekijöillemme, meillä on upea henkilökunta.