Olympialaisiin valmistautuvan Brasilian taantuma syvenee

Brasilian talouden alamäki olisi helppoa kuitata yksin öljyllä. Öljyn ja muiden raaka-aineiden hupeneva hinta toki vaikuttaa Brasiliaan, muttei selitä lamaa kokonaan.

Ulkomaat
Brasilialaiset riemuitsevat Cobacabana-rannalla Rio de Janeirossa saatuaan tietää, että kesäolympialaiset vuonna 2016 järjestetään Riossa.
Antonio Lacerda/EPA

On lokakuun alku vuonna 2009.

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva itkee kööpenhaminalaisessa Bella Centerin kongressikeskuksessa. Da Silva kertoo toimittajille, että maailma on nähnyt Brasilian hetken koittaneen.

– Jos kuolisin nyt, olisi elämäni ollut sen arvoista.

Vain hetkeä aiemmin Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge on kaivanut olympiarenkailla koristellusta valkoisesta kirjekuoresta esiin jotain tärkeää.

– Jokaisessa kilpailussa voi olla vain yksi voittaja, Rogge sanoo kääntäessään yleisölle kortin, jossa lukee Rio de Janeiro. Katsomossa jännittänyt brasilialaisten delegaatio räjähtää juhlimaan.

Kööpenhaminassa ja Brasiliassa tuuletetaan Rio de Janeiron kesäolympialaisten isännyyden varmistumista. Brasiliasta tulisi ensimmäinen olympialaisia isännöivä Etelä-Amerikan maa.

Vielä tuolloin Brasilialla oli muitakin syitä tuulettaa.

Pahin lama 25 vuoteen

Kun monessa maassa kärvisteltiin Yhdysvalloista syksyllä 2008 liikkeelle lähteneen kansainvälisen talouskriisin kourissa, näytti tilanne Brasiliassa lupaavalta, kriisin lyömistä aalloista huolimatta.

Työttömyys laski. Väestö vaurastui ja keskiluokka kasvoi. Pitkälti kotimarkkinoista riippuvaisen Brasilian talous näytti olevan noususuhdanteessa.

Vuonna 2010 bruttokansantuote kasvoi jopa kuuden prosentin vuosivauhtia. Inflaatio oli viiden prosentin tuntumassa. Kasvavan keskiluokan kulutuksen ja edessä olevien urheilukisojen, kesän 2014 jalkapallon MM-kisojen ja kesän 2016 olympialaisten vaatiman infrastruktuurin piti nostaa Brasilian lupaavalta näyttävää talouskasvua entisestään.

Vuonna 2014 talouskasvu taittui. Bruttokansantuote kasvoi enää 0,1 prosentin vuosivauhtia.

Työttömyysastetta kuvaava käyrä kääntyi vuoden 2014 puolivälissä jyrkästi ylöspäin. Kehittyvien talouksien järjestö OECD ennustaa työttömyyden Brasiliassa vain pahenevan kuluvan vuoden aikana.

Enää syitä tuulettaa ei juuri ole. Kansainvälisen talouslehdistön ja ekonomistien mukaan lama on pahin 25 vuoteen. Mikä lupauksien maana tunnetussa Brasiliassa meni vikaan?

Kiina painaa Brasiliaa

Talousahdingosta ei voi syyttää yksin öljyn hinnan halpenemista, mutta öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen heiluminen luonnollisesti heijastuu Brasilian talouteen. Sen teollisuuden tukipilareita ovat esimerkiksi teräs- ja sementti- sekä tekstiili- ja kenkäteollisuus. Kun maailmantalous on alamaissa, ravistelee se Brasiliaakin.

Maailmantalouden lisäksi Brasilian talouteen vaikuttaa Kiina. Maa on Brasilian tärkeimpiä kauppakumppaneita, joten sen talouskasvun hidastuminen näkyy nopeasti. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Brasilian kamppailevan Kiinan heikentyneen kysynnän kanssa vielä vuonna 2017.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff tiedotustilaisuudessa presidentinlinnassa maanantaina 20.10. aamupäivällä.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff.Yle

Talouskriisin lisäksi Brasilian tilannetta kurjistaa korruptioskandaali, jonka lonkerot ulottuvat nykyiseen presidenttiin Dilma Rousseffiin asti. Valtaapitävien lukuisat korruptioepäilyt ja -syytökset eivät herätä sijoittajissa luottamusta, mikä luonnollisesti heijastuu taloustilanteeseen.

– Meillä ei ole enää keinoja estää kriisin vaikutuksia Brasiliaan, tyytyi hyvin hataraa kannatusta nauttiva Rousseff toteamaan vieraillessaan Helsingissä lokakuussa.

Olympialaiset alkavat elokuussa

Rousseffin edeltäjän Lula da Silvan kyyneliin saaneisiin kesäolympialaisiin on aikaa runsaat puoli vuotta. Kisat käynnistyvät Brasilian toiseksi suurimmassa kaupungissa Rio de Janeirossa elokuun 5. päivä, mutta kisojen vaatimat rakennustyöt ovat yhä kesken. Ongelmia on ollut niin metroverkoston laajentamisen kuin urheilijoiden majoituspaikkojen ilmastoinnin rahoituksenkin kanssa.

Onnenkyyneleiden sijaan kisajärjestäjien voisikin kuvitella pidättelevän karvaita kyyneliä. Kisabudjettia on jouduttu leikkaamaan ja vaikka Rio de Janeiron pormestari Eduardo Paes on vakuutellut kaiken valmistuvan ajallaan, on heikentyneellä taloustilanteella seurauksensa.

– Rio järjestää unohtumattomat kisat, Lula da Silva lupasi Kööpenhaminassa syksyllä 2009.

Nyt Brasilia tarvitsee olympialaisten tuomaa taloudellista piristystä huomattavasti enemmän kuin tuolloin.