1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Influenssaepidemia jyllää – kartoitimme koko maan tilanteen

Sikainfluenssa eli H1N1-influessavirus vie työikäisiä ihmisiä tehohoitoon. Osassa maata influenssaepidemia on äitynyt todella pahaksi, kun taas toisaalla influenssakausi on ohitettu tai vasta aluillaan.

terveys
Elohopeakuumemittari näyttää 40 astetta.
Sami Pöntinen / Yle

Influenssakausi jyllää eri puolilla Suomea. Tehohoidossa on ollut muutamia kymmeniä ihmisiä. Tehohoidossa olevat potilaat ovat sairastuneet pääosin sikainfluenssaan eli H1N1-virukseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kaksi ihmistä on tähän mennessä menehtynyt influenssaan. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä yksi potilas on kuollut.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on sulkenut syöpäkeskuksen osaston sikainfluenssan takia. Influenssa voi olla syöpäpotilaalle hengenvaarallinen.

Työikäiset, perusterveet sairastuvat – rokotetta suositellaan

Suomessa jylläävä sikainfluenssa sairastuttaa perusterveitä aikuisia. Tämä on huomattu Seinäjoen keskussairaalassa, jossa keski-ikäiset ja pääosin terveet aikuiset ovat joutuneet tehohoitoon.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ylilääkäri Esa Rintala suosittaa, että rokote kannattaa edelleen ottaa, koska kaudesta näyttää tulevan rankka.

Epidemiahuippu tuloillaan osassa maata

Usean sairaanhoitopiirin alueella influenssakausi on vasta aluillaan. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä kausi on alkanut vasta äskettäin. Pohjois-Savossa uumoillaan, että pahin influenssa-aika on vielä edessä.

Pirkanmaallakin influenssatapaukset ovat nousussa. Infektiolääkäri Janne Laine arvioi, että epidemian huippu saavutetaan parin viikon kuluttua.

Kainuussa influenssakausi alkoi hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta ja epidemia näyttää olevat taittumassa.

– Nyt Kainuussa jännitetään, aiheuttaako tavallinen kausi-influenssa eli H3N2-virus vielä uuden epidemian, vai oliko influenssatalvi tässä, pohtii infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun keskussairaalasta.

Suuressa osassa maata tavanomainen tautitilanne

Influenssatilanne on Ylen soittokierroksen mukaan jotakuinkin normaali tai tavanomainen Etelä-Karjalan, Satakunnan, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

Pohjanmaan maakunnassa tilanne vaihtelee suuresti. Seinäjoen keskussairaalassa on paljon influessapotilaita, Vaasan keskussairaalassa tilanne on rauhallisempi, kun taas Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa epidemia on käynnissä.

Lue seuraavaksi