1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Jäätynyt kurttusieni on pysäyttävä näky kuvaajalle

Orimattilalainen harrastekuvaaja Pekka Nisula taltioi Virenojan Myllykoskella näyttävän jäämuodostelman. Se sai hydrologinkin pään pyörälle ja ajatukset sienimetsään.

ilmiöt
Orimattilan Virenojan Myllykoski
Pekka Nisula Orimattila

Näyttävät kuvat napannut orimattilalainen Pekka Nisula kuvaa lähes päivittäin, joskin kovat pakkaset ovat hankaloittaneet kuvausreissuja. Kuvauskalusto käsittää digijärkkärin ja kännykän.

Nisula on kuvannut jo 60-luvulta lähtien, mutta vastaavanlaiseen näkyyn hän ei ole aiemmin törmännyt.

– Se näyttää vaahdolta, joka on jäätynyt ja kerrostunut. Aina välillä joku osa siitä rapsahti alas, joten se ei ole kovin jykevää tavaraa, Nisula kuvaa kohdettaan.

Jääveisto Orimattilan Myllykoski
Pekka Nisula Orimattila

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen ei myöskään ole nähnyt vastaavanlaista jäämuodostelmaa aiemmin.

– Näyttäisi siltä, että jään läpi on päässyt uhkumaan vettä, joka on sitten pulpunnut ryöppymäisesti. Sitten jos on ollut kova pakkanen, niin se on heti jäätynyt. Yleensähän koskipaikoissa muodostuu vähän sellaista vaahtoa.

– Kurttusienihän mulle tulee tästä mieleen, Korhonen naurahtaa kuvaa katsoessaan.

Orimattilan Myllykosken jääveistos
Pekka Nisula Orimattila

Korhonen jatkaa, että järvien jääveistokset eivät ole näin rypyläisiä, vaan enemmän piikkimäisiä pulputessaan reiästä tuulen painamana.

Kurttusienihän mulle tulee tästä mieleen

Johanna Korhonen

– Tällainen koskipaikka mahdollistaan sen, että muodostelma on enemmän rönsyilevämpi. Kun tämä pitkä pakkaskausi muuttuu leudommaksi, niin voi olla, että järvilläkin työntyy jäätä rannoille, pitäähän sen jään levittäytyä jonnekin.

– Pari vuotta sitten oli tämä erikoinen spagettijää, jota ihmeteltiin. Sitä kysyttiin kollegoilta ihan maailmanlaajuisesti, Korhonen kertoo.

Jäätaidetta parhaiimmillaan
Vangitsevaa jäätaidetta OrimattilastaPekka Nisula Orimattila
Lue seuraavaksi