Taiteilija Jussi Heikkilä ottaa töissään kantaa luonnon puolesta: Suojelkaa, ettei ihminen sössi koko hommaa

Helsingin Taidehallissa on esillä suomalaisen käsitetaiteen pioneerin töitä neljän vuosikymmenen ajalta. Keskeisessä osassa ovat linnut, sillä Jussi Heikkilä on innokas lintuharrastaja.

kulttuuri
Taiteilija Jussi Heikkilä.

Helsingin Taidehallissa on esillä levää, luita, täytettyjä lintuja, kirjoja ja kirjeitä. Ne ovat saaneet uuden muodon käsitetaiteilija Jussi Heikkilän teoksissa, joita on kerätty Observationes-näyttelyyn.

Heikkilä on kerännyt materiaalia teoksiinsa mertenrannoilta ja kirpputoreilta.

– Joskus teos saattaa syntyä, että se on heti valmis. Pisimmillään minulla on mennyt yli kymmenen vuotta teoksen taustoitukseen ja tutkimukseen. Lusikkanokkasirriä esittävää teosta varten etsin hopealusikoita 15 vuotta.

Lusikkanokkasirri on Jussi Heikkilän lempilintu. Linnut ovat muutenkin keskeisessä osassa taiteilijan töissä. Heikkilä aloitti lintuharrastuksen 1980-luvun alussa ja pian mukaan tuli luonnonsuojelu.

Heikkilä kertoo, että on saanut taiteellaan ihmiset kiinnostumaan ympäristönsuojelusta.

– Joku ihminen voi oivaltaa jonkun asian ja saattaa sitten innostua tekemään laajempaakin ympäristönsuojelutyötä teoksen innoittamana.

Seuraavaksi Beringinsalmelle

Taidehallin seinällä on vierekkäin kolme pitkää vitriiniä, joissa kaikissa on rakkolevää ja muovijätettä. Jussi Heikkilä keräsi ne rannoilta Skotlannissa, Ahvenanmaalla ja Helsingissä.

Skotlannin levät ja jätteet taiteilija poimi jo vuonna 1990. Tällä viikolla uutisoitiin, että merissä on pian enemmän muovijätettä kuin kaloja.

– Kyllä varmaan taiteeni tärkein sanoma on, että suojelkaamme kaikki mitä suojeltavissa on. Eli kaikki ne elinympäristöt, missä muita lajeja liikkuu, ettei vaan ihminen sössi koko hommaa nyt.

Heikkilän seuraaviin projekteihin kuuluu Venäjän ja Yhdysvaltojen välisen Beringinsalmen alueen lintujen ja alkuperäisväestöjen tilan kuvaaminen. Hän on tutkinut aihetta jo jonkin verran, mutta tietoa alueen oloista on ollut vaikeaa saada.

– Beringinsalmea on otettu kaupalliseen käyttöön, koska ilmastonmuutos tekee sen mahdolliseksi. Yritin saada tietoa öljynporauksen ja kaasulöydösten tuomista ympäristöongelmista. Tiedonsaanti tyssäsi nopeasti. Se on arka aihe niin venäläisille, amerikkalaisille, norjalaisille kuin kiinalaisillekin. Tässäkin asiassa raha ratkaisee, Heikkilä huokaa.