Koe uusi yle.fi

Tutkimusalus katkaisi jäätien saareen – Tammiossa "hitsataan" uutta jäätietä viikonloppuasukkaille

Merentutkimusalus Aranda ajoi jäätien yli rannikkoseurantareissullaan itäisellä Suomenlahdella, koska ei tiennyt jäätien olemassaolosta. Nyt paikallinen asukas vauhdittaa väylän umpeutumista, jotta viikonloppuasukkaat pääsevät saareen.

luonto
Merentutkimusalus Aranda
Merentutkimusalus ArandaYLE

HAMINA Tammikuun alku on ollut otollista aikaa jäätien muodostumiselle. Pitkä pakkasjakso muurasi sillan Tammioon ja viikonloppuisin saaressa on käynyt kymmeniä ihmisiä. Suomenlahden itäisin asuttu saari Haminan edustalla ei suinkaan uinu talviunta.

– Parhaaseen talviviikonloppuaikaan yhdestä sun toisesta mökistä nousee savu. Ennen vanhaan laskettiin savuja kylästä. Kyllähän Tammio näyttää mereltä katsottuna savuiselta kylältä parhaimpina päivinä, kuvailee Tammiossa paljon aikaansa viettävä Matti Pitkänen.

– Jäätie on todella hyvä siinä, kun ihmiset remontoivat tai rakentavat talvisin, jäätie helpottaa tavaroiden kuskaamista merkittävästi, Pitkänen jatkaa.

"Ei tätä tahallaan tehty"

Merentutkimusalus Aranda oli torstaina matkalla rannikkoseurannan intensiiviasemalle Ulko-Tammioon. Matkallaan alus liikkui Viipuriin menevää väylää pitkin ja ohitti Tammion pohjoispuolelta.

Olettaisin, että vanhaa uraa pitkin voi mennä turvallisesti. Mutta kyllä siellä silti varovasti pitää liikkua.

Matti Pitkänen

Suomen ympäristökeskuksen kehityspäällikön Juha Flinkmanin mukaan Aranda selvitti VTS:n, eli Suomenlahden meriliikennevalvonnan kanssa reitin, jota alus kulkee. Lisäksi alukselta selvitettiin tiedonannot merenkulkijoille.

– Kummaltakaan taholta emme saaneet tietoa minkäänlaisista jääteistä. Kyse ei missään nimessä ole piittaamattomuudesta, vaan asiat on selvitetty juurta jaksain niin kuin kuuluukin, Flinkman kertoo.

Juha Flinkman toivoo, että saaristojen ihmiset ilmoittaisivat meriliikennevalvonnalle jääteistä, ja pyytäisivät liikenteenvalvonnan ohjaavan laivat vaihtoehtoisille reiteille. Flinkmanin mukaan on mahdollista, että alus olisi jättänyt menemättä Ulko-Tammioon, jos heillä olisi ollut tieto jäätiestä.

– Ymmärrän hyvin saariston väkeä ja me olemme tästä hyvin pahoillamme. Ei tätä tahallaan tehty, Flinkman pahoittelee.

Uusi jäätie syntymässä

Vaikka jäätie hajosikin, pääsee saareen todennäköisesti pian jääteitse. Tammiossa ympärivuotisesti asuva Raimo Kettunen on käynyt liikuttelemassa jäälauttoja yhteen, jotta väylä umpeutuisi ja jäätyisi taas tieksi. Näin viikonloppuasukkaatkin pääsisivät saareen.

– Raimo on "hitsannut" väylää kiinni. Hän on uittanut jäälauttoja kasaan ja jäädytellyt lauttojen välejä. Kohta saareen taas pääsee, Matti Pitkänen kiittelee.

– Jos joku on näin perjantai-iltana Tammioon menossa niin olettaisin, että vanhaa uraa pitkin voi mennä turvallisesti. Mutta kyllä siellä silti varovasti pitää liikkua, Pitkänen vinkkaa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Hyönteisruoka

Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille

Paini

Petra Olli hävisi avauksensa MM-paineissa