Washington varautuu myrskyyn: Kaupunkilaiset hamstraavat keksejä ja energiapatukoita

Washingtonissa, aivan Valkoisen talon lähistöllä, suuri ruokakauppa tekee hyvää tiliä myrskyyn valmistautuvassa kaupungissa. – Sunnuntai on paras myyntipäivä, ja nyt meillä on sunnuntai jo neljättä päivää peräkkäin, myhäilee kaupan kalatiskin hoitaja Jeff Cecilia.

Yle maailmalla: Washington
Vielä on aikaa varautua myrskyyn
Ruokakaupan jono Washington DC. Vielä on aikaa varautua myrskyyn.Pirkko Pöntinen / Yle
Kalakauppias Jeff Cecilia
Kalakauppias Jeff CeciliaPirkko Pöntinen / Yle

– Pitkästä aikaa ostan keksejä ja energiapatukoita, vaikka enpä taida niitä syödä tälläkään kertaa, nauraa Ann ja kiirehtii hyllyjen välissä kiemurtelevaan jonoon.

Ann ihmettelee käytöstään, koska hän on kasvissyöjä ja syö vain tuoretta ruokaa.

Lauantaina tämänkin keskustan ruokakauppa on kiinni – sekin on poikkeuksellista Washingtonissa.

Itse yritin eilen ostaa perunoita, mutta hyllyt kumisivat tyhjyyttään. Tänään olisi ollut tarjolla useampiakin lajikkeita, mutta kärsivällisyys ei kestänyt jonottaa satojen ihmisten perässä.

Tämä on poikkeuksellista

Kaupunki hiljenee, Washington DC
Kaupunki hiljenee, Washington DCPirkko Pöntinen / Yle

Myrskyvaroitukset on kuultu itärannikolla. Viime talvi oli Washingtonissa pitkä, hyvin kylmä ja luminenkin, nyt odotetaan vasta tämän vuoden talven alkua.

Kaikki tapahtuu runsaan vuorokauden aikana, jos ennusteet pitävät paikkansa. Pääkaupungissa valtion virastot suljettiin puolilta päivin, koulut eivät auenneet lainkaan, metron portit pantiin kiinni perjantaina aamupäivällä ja ne pysyvät suljettuina vielä sunnuntainkin.

Jo yli 5 000 lentoa on peruttu pelkästään Washingtonissa.

Maanteistä tulee jääratoja

Yhdysvalloissa varautuminen talvisäähän vaikuttaa joskus ylimitoitetulta, mutta totuus on täällä toisenlainen kuin Suomessa.

Muutaman sentin jäätävä lumisade tekee teistä jääratoja, joilla harva pystyy liikkumaan haluamaansa suuntaan. Talvirenkaita ei näillä leveysasteilla tunneta.

Kun tiheä lumimyrsky iskee mereltä rannikolle, näkyvyys katoaa täysin. Silloin on parasta, että tiet ja ilmatila on tyhjennetty ja kansa saadaan pysymään sisätiloissa riittävän kauan.

Pattereita, kynttilöitä, halkoja ja lapio

Donovan Bass ostaa halkoja takkaan
Donovan Bass ostaa halkoja takkaanPirkko Pöntinen / Yle

– Vaimo soitti ja pyysi ostamaan halkoja, jos vaikka sähköt katkeavat, kertoi Donovan Bass ja lykki ostoskärryllistä muoviin käärittyjä takkapuita kohti kassaa.

Kaupan edestä halkopinot olivat jo kadonneet, joten Donovan Bass sai onnekkaasti viimeiset.

Takka on yleinen lämmönlähde amerikkalaisissa kodeissa. Useimmiten se toimii kaasulla ja on tehokas.

Sähkökatkokset ovat yleisiä ja voivat kestää pitkään, kun myrsky jäädyttää kosteuden linjoille. Valtatiet suolataan tehokkaasti auki, mutta jalkakäytävät ja kotipolut on jokaisen hoidettava parhaaksi katsomallaan tavalla.