yle.fi-etusivu

Venäläinen uutissivusto kertoi Suomen aloittaneen pakolaisten joukkokarkotukset Venäjälle – Lapin rajavartiosto kiistää tiedon

Venäjän valtiollisen television Vesti-uutisten sivustolla kerrottiin keskiviikkona, että Suomen viranomaiset olisivat äskettäin karkottaneet Venäjän alueelle Alakurttiin yli 50 turvapaikanhakijaa. Lapin rajavartiostosta kerrotaan, että tieto on perätön.

Ulkomaat
Turvapaikanhakijat odottavat jatkokuljetusta Sallan raja-asemalla.
Turvapaikanhakijat odottivat jatkokuljetusta Sallan raja-asemalla keskiviikkona.Lehtikuva

Lapin rajavartiosto torjuu Venäjän valtiollisen mediakonsernin Vesti-uutissivuston äskettäisen raportin (siirryt toiseen palveluun), että Suomi olisi ryhtynyt turvapaikanhakijoiden massakarkotuksiin Venäjän alueelle.

Vesti.Ru-sivustolla keskiviikkona 20. tammikuuta julkaistussa tekstissä kirjoitettiin, että Suomen viranomaiset olisivat edellispäivänä karkottaneet yli 50 ihmistä Venäjän alueelle. Tulijat olivat Vestin mukaan 'itäisistä maista'.

Vestin tekstissä Sallan raja-aseman lähellä sijaitsevasta Alakurtin maaseutukunnan edustaja valittelee, että tulijoille ei ole rajan luona kunnollista majoituspaikkaa ja nämä joutuvat odottelemaan apua 36 asteen pakkasessa.

Lapin rajavartiostosta todetaan yksikantaan, että tieto ei pidä paikkaansa.

Rajatoimiston päällikkö Hannu Markkula Lapin rajavartiostosta kertoo, että yhtään turvapaikkaa Suomesta hakenutta henkilöä ei ole tänä tai viime vuonna palautettu Venäjälle Lapin raja-asemien kautta.

Turvapaikanhakijoita ei myös käännytetä raja-asemilla vaan nämä ilmoittautuvat turvapaikanhakijoiksi ja pääsevät turvapaikkaprosessiin. Raja-asemalla on käännytetty tänä vuonna yksi Venäjän kansalainen viisumin puuttumisen takia, Lapin rajavartion johtokeskuksesta kerrotaan.