yle.fi-etusivu

Ranskan kansallista hätätilaa ollaan jatkamassa toistamiseen

Maan pääministerin mukaan hätätilaa ei aiota jatkaa vuodesta toiseen, mutta se on voimassa kunnes Isis on saatu kukistettua. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet hätätilaa, joka julistettiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Ulkomaat
Ranskan presidentti Francois Hollande tervehtii turvallisuusjoukkoja Pariisissa uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2015.
Ranskan presidentti Francois Hollande tervehti turvallisuusjoukkoja Pariisissa uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2015. Michel Euler / EPA

Ranskan presidentin Francois Hollanden kanslia ilmoitti perjantaina, että presidentti aikoo jälleen pyytää parlamentilta jatkoa kansalliselle hätätilalle, joka julistettiin Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen.

Hätätila olisi rauennut 26. helmikuuta. Nyt sitä on kuitenkin tarkoitus jatkaa jälleen kolmella kuukaudella. Presidentinkanslian mukaan hallitus esittää hätätilan jatkamista helmikuun 3. päivän istunnossaan.

Hollande julisti heti iskujen jälkeen hätätilan 12 päiväksi. Hätätilan jatkaminen tätä kauemmin vaatii maan parlamentin hyväksynnän ja marraskuun lopulla hätätilaa jatkettiin ensimmäisen kerran kolmella kuukaudella.

"Hätätila on voimassa kunnes Isis on kukistettu"

Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hallituksella ei ole aikeita jatkaa hätätilaa vuodesta toiseen. Hänen mukaansa Ranska on kuitenkin sodassa.

– Sota tarkoittaa sitä, että meidän on käytettävä kaikkia demokratiamme ja oikeusjärjestelmämme suomia keinoja ranskalaisten suojelemiseksi. Siksi hätätila on julistettu. Jää nähtäväksi, kuinka kauan se on voimassa, mutta se on voimassa niin kauan, kuin on tarpeellista. Emme voi aina elää hätätilan alaisuudessa, mutta niin kauan kuin uhka on olemassa, meidän on käytettävä kaikkia keinoja, Valls sanoi BBC:lle.

Vallsin mukaan hätätila on voimassa niin kauan kunnes Isis on kukistettu. Hän myönsi, siihen voi mennä vuosia ja kokonainen sukupolvi voi joutua elämään Isisin-vastaisen taistelun kanssa.

Kritiikkiä hätätilaa kohtaan

Hätätila muun muassa antaa viranomaisille suuremmat oikeudet asettaa ihmisiä kotiarestiin ja tehdä kotietsintöjä.

Ranska on yrittänyt etsiä keinoja, joilla se voisi koventaa otteitaan ääriryhmiä vastaan. Maassa on ehdotettu esimerkiksi muutoksia perustuslakiin, jolloin terroririkoksiin syyllistyneiltä ihmisiltä voitaisiin viedä Ranskan kansalaisuus, jos heillä on myös jonkin toisen maan kansalaisuus.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat kritisoineet kansallista hätätilaa sanoen, että sen varjolla olennaisia vapauksia rajoitetaan liiallisesti ja suhteettomasti, eikä rajoituksilla saada aikaan juurikaan tuloksia. Myös ehdotetut perustuslain muutokset ovat herättäneet arvostelua.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset