Koe uusi yle.fi

Pakkanen hellittää – ajoratojen liukkaus ja putkirikot uhkaavat

Nopeasti lauhtuvan sään seurauksena ilma muuttuu kosteammaksi ja sen myötä kylmille tienpinnoille syntyy kuuraa. Putkirikkoja saattaa syntyä kun putkistossa oleva jää laajenee lämmetessään ja halkaisee putken.

Kotimaa
Auto ajaa jäisellä tiellä
Pertti Huotari / Yle

Pakkanen on lauhtumassa Ylen meteorologi Toni Hellisen mukaan ja länsirannikolla pakkasta on enää paikoin viitisen astetta. Sään lauhtuminen lisää liukkautta ajoradoilla.

– Kun pakkanen laskee reippaasti, ilma muuttuu kosteaksi ja samalla kylmät tienpinnat jäätyvät ja tiet muuttuvat liukkaiksi. Ilmiössä tienpinnoille syntyy kuuraa, joka on autonkuljettajien kannalta petollista, koska sitä ei havaitse ennen kuin rengas lähtee liukumaan. Kuljettajat osaavat olla tarkkoina lumisateella, mutta nyt teillä esiintyvä liukkaus on salakavalaa, Hellinen muistuttaa.

Toinen pakkasten hellittämisen haittapuoli ovat putkirikot. Vähälumisena talvena luonnon omasta eristeestä on ainakin osassa Suomea ollut puutetta.

– Kun lauhtuu ja kylmässä tilassa sijaitsevassa putkessa on jäätä, niin samalla kun jää lämpiää, se myös laajenee, tästä saattaa seurata, että putki halkeaa. Taloyhtiöissä, joissa tiedetään, että vaarana on putkien jäätyminen, pyydetään asukkaita jättämään hana hiljalleen vuotamaan. Kulu on kuitenkin pienempi kuin putkirikon korjaaminen. Yleensä ongelma koskee omakoti- ja rivitaloja, joissa putket kulkevat tuulettuvassa tilassa seinän vieressä, kertoo Vantaan isännöitsijäyhdistyksen toimitusjohtaja Kaija Niemi.

– Huoltomiehet ovat meilläkin varautuneet siihen, että nyt kun mennään kymmeniä asteita alaspäin, töitä riittää, Niemi toteaa.

Lauantaina pakkasta on Toni Hellisen mukaan luvassa vielä yli kymmenen astetta Itä- ja Pohjois-Suomeen, mutta Uudeltamaalta Ouluun ulottuvalla vyöhykkeellä enää viitisen astetta. Lännessä lämpötila kohoaa jo nollan tuntumaan, Hellinen ennustaa.

Sunnuntaina on luvassa lunta lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen viidestä kymmeneen senttimetriä.

Hellisen mukaan sääennusteet ovat alkuviikon osalta vielä epävarmalla pohjalla, mutta ainakin etelässä saattaa olla suojasäätä ja pohjoisessa pakkasta lienee vain muutama aste.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?