Haiti lykkää presidentinvaaleja väkivallan keskellä

Haitissa perutaan sunnuntain presidentinvaalit perjantaina kiihtyneiden levottomuuksien jälkeen.

Ulkomaat
Ihmiset katselevat palavaa henkiköautoa.
Mielenosoituksessa tuleen sytytetty auto roihusi Port-au-Princessa. Bahare Khodabande / EPA

Haitin vaalineuvoston puhemies Pierre Louis Opont kertoi, että vaalit siirretään turvallisuussyistä. Hän ei kertonut, milloin vaalit tullaan järjestämään. Yhdysvallat on luvannut avustaa rahallisesti vaalien järjestämistä.

Mielenosoittajat ovat polttaneet autoja, rikkoneet ikkunoita ja ryöstelleet liikkeitä pääkaupunki Port-au-Princessä. Poliisi on joutunut turvautumaan aseisiin yrittäessään hillitä mielenosoittajia.

Opposition ehdokas Jude Celestin kehotti aikaisemmin tällä viikolla haitilaisia boikotoimaan vaaleja petosten vuoksi. Hän myös ilmoitti ettei osallistu vaaleihin, koska hänen mukaansa lokakuussa järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella suosittiin väärennöksillä valtapuolueen ehdokasta Jovenel Moisea.

Vain noin neljännes haitilaisista äänestysikäisistä äänesti ensimmäisellä kierroksella. Tarkkailijoiden mukaan äänestyksessä oli ensimmäisellä kierroksella runsaasti epäselvyyksiä. Sama henkilö saattoi äänestää useampaankin kertaan.

Runsaan 10 miljoonan asukkaan Haiti on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Kuusi vuotta sitten tapahtunut tuhoisa maanjäristys raunioitti entisestään maan taloutta.

Haitin nykyisen presidentin Michel Martelin viisivuotiskausi päättyy toukokuussa, mutta oppositio vaatii presidentin eroa viimeistään helmikuussa ja väliaikaista hallitusta vaaliveturiksi.

Lähteet: Reuters