Ekokatastrofi Etelä-Amerikassa: Päijänteen kokoinen järvi kuivui olemattomiin

Tuhannen neliökilometrin suuruinen järvi on kuivunut. Bolivian hallitus syyttää ilmastonmuutosta ja El Nino -sääilmiötä. Tutkijoiden mielestä suuri syy on myös viranomaisten ajattelemattomassa politiikassa.

Ulkomaat
Kartta Poopo-järven sijainnista.
Poopójärvi on saanut vetensä maailman korkeimmalla sijaitsevasta järvestä, Titicacasta. Karttaohjelma näyttää Poopón sen tavanomaisessa laajuudessa.Yle Uutisgrafiikka

Bolivian toiseksi suurin järvi Poopó on kuivunut käytännössä kokonaan. Vesistöstä on jäljellä noin kaksi prosenttia.

Poopójärvi sijaitsi Bolivian lounaisosassa Andien vuoristossa. Se oli maan toiseksi suurin vesistö, sen laajuudeksi mitattiin yleensä noin tuhat neliökilometriä, mikä vastaa Päijänteen tai Inarijärven laajuutta.

Poopó oli hyvin matala ja sen laajuus vaihteli huomattavasti sääolojen mukaan. Tutkijat pitävät mahdollisena, ettei järvi enää kykene toipumaan.

Selityksiä kuivumiselle

Bolivian hallitus syyttää kuivumisesta El Nino -sääilmiötä, joka on kuluvan vuoden aikana vähentänyt alueen sademäärää. Lisäksi maailmanlaajuinen ilmastonmuutos on nostanut alueen keskilämpötilaa noin yhden asteen, mikä on lisännyt veden haihtumista.

Tutkijoiden mukaan nämä eivät kuitenkaan kokonaan selitä kokonaan järven kuivumista. Heidän mielestään suuri syy on myös hallituksen holtittomassa politiikassa.

Poopó on saanut vetensä maailman korkeimmalla sijaitsevasta järvestä, Titicacasta, jonka vesi on virrannut Poopóon Desaguaderojokea pitkin. Viranomaiset ovat viime vuosina sallineet jokiveden yhä suuremman käytön maatalouden ja kaivosteollisuuden tarpeisiin. Tämä on vähentänyt Poopóon pääsevän veden määrää.

Lisäksi maatalous ja kaivokset ovat aiheuttaneet sedimentoitumisongelman, joka estää veden virtaamisen sateisinakin aikoina.

Luonto ja elinkeinot tuhoutuvat

Poopóssa on ollut rikas kalakanta, jonka pelätään nyt kuolevan. Yli sata perhettä on menettänyt mahdollisuutensa harjoittaa kalastusta, joka on ollut heidän elinkeinonsa.

Alueella on tavattu 75 lintulajia, jotka ovat nyt joutuneet etsimään uuden asuinpaikan.

National Geographic (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehden vesistöasiantuntija Sandra Postel arvioi, että maailmassa on lukuisia muitakin järviä, joita uhkaa ilmastonmuutos ja ihmisen ajattelematon toiminta.