yle.fi-etusivu

Perussuomalaiset lupaavat lisää rahaa rajavartijoille – Soini vaikeni rajan sulkemisesta

Perussuomalaiset lupaavat lisää rahaa rajavartiointiin, kertoi puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini Sallassa lauantaina aamupäivällä. Soini oli haluton kommentoimaan itärajan mahdollista sulkemista turvapaikanhakijoilta.

politiikka
Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini (kesk.), puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström katselevat turvapaikanhakijoiden hylättyjä autoja Sallan Kelloselän raja-asemalla aikaisin lauantaina aamulla 23.tammikuuta

Soini johdatti ministerinsä Sallan raja-asemalle lauantaina aamulla. Ministerit tapasivat ensin Lapin rajavartioston edustajia tilaisuudessa, johon tiedotusvälineitä ei päästetty.

Tämän jälkeen ulkoministeri asteli rajavyöhykkeelle, jonne oli pysäköity noin kaksikymmentä Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden hylkäämää, lumen peittämää autoa.

– Ihmisen mielikuvituksella ei ole rajoja. Moni käy autonäyttelyssä lauantaina, niin käytiin mekin, Soini lausahti autojonoa katselleessaan.

Perussuomalaisten nokkamies kehui rajavartijoiden työtä.

– Ollaan erittäin tyytyväisiä tapaamiseen, meillä on erittäin hyvin ja korkeamoraalisesti toimiva rajavartiosto. Perussuomalaiset tukee täysin rajan toimintaa ja mikäli lisäresursseja rajoilla tarvitaan, olemme valmis sitä edistämään myös budjettikeinoin.

"Raja ei koskaan anele"

Soini ei halunnut tarkemmin ottaa kantaa siihen, paljonko valtion budjettiin olisi varattava lisää rahaa rajojen vartiointiin turvapaikanhakijoiden mahdollisesti kasvavan määrän vuoksi. Hän kuitenkin myönsi, että asia ei ole yksin perussuomalaisten käsissä, vaan sen taakse vaaditaan koko hallitus.

– Rajaviranomaiset eivät itse rahoja kerjää, he on ammatti-ihmisiä samoin kuin sotilaat. Raja ei koskaan anele eikä sotilaat anele. He kertoo faktat ja siitä pitää poliittisen päättäjän pitää tehdä ratkaisuja. Meillä on se periaate ja tahtotila, että tämä rajayhteistyö ja rajavalvonta on niin tärkeä asia, ettei se saa olla rahasta kiinni.

– Toivomme tietysti että yleinen tilanne saadan rauhoittumaan ja laiton maahantulo ja sen järjestäminen loppumaan.

Soinin mukaan tapaaminen rajavartioston kanssa vahvisti käsitystä siitä, että turvapaikanhakijoiden tuleminen Lapin itärajalle on järjestettyä toimintaa.

– Se käsitys, että joku tätä järjestelee ja säätelee Venäjän puolella, varmaan pitää paikkaansa. Rajamiehet eivät koskaan politikoi, he hoitaa rajayhteistyötä. Aivan ilmiselvää on, että tällainen toiminta on johdettua saattotoimintaa.

Ei spekulointia rajan sulkemisesta

Soini väläytti perjantaina Ylen haastattelussa, että itärajan sulkeminen turvapaikanhakijoita voisi olla mahdollista. Lauantaina hän oli haluton puhumaan asiasta enempää.

– Tämmöisiä asioita en lähde tässä spekuloimaan, nyt tultiin rajalle katsomaan miten rajayhteistyö ja raja-asema toimii. Eduskuntaryhmä ja ministeriryhmä on tyytyväinen siihen, se on tämän päivän asia. Huoli on siitä, että rajalla resurssointi toimii että rajavartijoilla on välillä vapaa-aikaa.

Ulkoministeri ei myöskään halunnut kertoa, kuka päättäisi rajan mahdollisesta sulkemisesta paperittomilta tulijoilta. Hän ei myöskään paljastanut, onko rajan sulkemisesta keskusteltu ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

– Ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokoukset ovat luottamuksellisia, niitä ei kommentoida julkisuuteen.

Sallasta Soini johti ministerinsä jatkamaan Lapin matkaansa Kemijärvelle.