Rajaliikenne voi viivästyä turvapaikanhakijoiden takia

Lapin rajavartiostosta kerrotaan, että liikenne rajanylityspaikoilla saatetaan keskeyttää tilapäisesti turvapaikanhakijoiden takia. Sallan ja Raja-Joosepin kautta on tullut tämän vuoden puolella lähes 370 ihmistä.

turvapaikanhakijat
Sallan raja-asema rajanylityspaikka 5.1.2015
Helge Niva

Sallan rajanylityspaikalle tuli perjantaina 22 turvapaikanhakijaa. He olivat ylittäneet valtakunnan rajan Venäjältä Suomeen rajanylityspaikan kautta.

Lapin rajavartiostosta kerrotaan, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä säännöstellään tarvittaessa, mikäli Venäjältä saapuu Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita.

– Säännöstely saattaa aiheuttaa matkustajille viivettä rajan ylittämisessä, todetaan rajavartioston tiedotteessa.

Rajatoimiston päällikkö Hannu Markkula kertoo, että viivästyksiä muulle liikenteelle tulee jo päivittäin. Niiden kesto on vaihdellut raja-asemilla muutamasta minuutista vajaaseen kolmeen tuntiin.

Tammikuussa lähes 370 tulijaa

Tämän viikon aikana Lapin rajanylityspaikoille on tullut 63 turvapaikanhakijaa ja tämän vuoden puolella kaikkiaan 369 ihmistä. Tutkittavana on jo u kymmeniä epäilyjä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Viime vuoden aikana turvapaikkaa haki Sallassa ja Raja-Joosepissa lähes 700 ihmistä.

Pääosa Venäjän kautta tulevista turvapaikanhakijoista on afganistanilaisia, intialaisia, nepalilaisia, iranilaisia ja irakilaisia. Hakijoiden joukossa on 32 eri kansallisuutta.