"Jos arvostat maljakkoasi, älä laita sitä astianpesukoneeseen"

Maljakko on 1950-luvulta, sarjatuotantoa, joskin arvostetun suomalaisen lasitaiteilijan käsialaa ja Riihimäellä valmistettu. Sitä on käytetty ahkerasti, mutta voi sentään. Kukat ovat jättäneet jälkensä. Älä laita maljakkoa ainakaan astianpesukoneeseen, sanoo asiantuntija.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Suomen lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto pyörittelee Nanny Stillin suunnittelemaa maljakkoa kädessään. Maljakko on ollut ahkerassa käytössä. Sen tietää siitä, että maljakon sisus on tuhruinen.

Onko Koivistolla hyvää vinkkiä maljakon puhdistamiseksi?

– Ei siihen oikeastaan ole. Ilman muuta kannattaa kokeilla ihan tavallista pesua ja ennen kaikkea konetiskiaineella, joka on suhteellisen vahva aine, mutta lasi sen kyllä periaatteessa kestää, Koivisto sanoo.

– Maljakoissa pidetään kukkia ja niissä on likaista vettä. Se on se likainen vesi, joka siellä on tarpeeksi pitkään, niin se valitettavasti tuhoaa [lasin]pintaa niin pahasti, että ihan puhtaaksi sitä ei saa.

Pulmaa voi myös ennaltaehkäistä, eli vaihtaa maljakon vettä usein.

– Kristallimaljakot ovat vielä herkempiä menemään sameaksi kuin kovasta potaskalasista tehdyt maljakot, mutta vaikka ne on tarkoitettu kukkia varten, siitä huolimatta vettä kannattaa vaihtaa ahkerasti ja pestä aina välissä.

Maljakko ansaitsee käsinpesun

Kun kyse on taidelasista ja vanhemmistamaljakoista, astianpesukoneeseen Kaisa Koivisto ei suosittele niitä pistämään, vaikka konetiskiaineella muuten voi yrittää maljakkoa pestä.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Ei missään tapauksessa.

– Kristallimaljakot menevät pilalle jo yhdelläkin pesulla. Kaikki, joissa on minkäännäköistä kuviointia, tahtoo mennä heti pilalle. Periaatteessa vasta 1980-luvulla tuli markkinoille maljakoita, jotka ovat niin sanotusti astianpesukoneen kestäviä, mutta täytyy sanoa, että eivät nekään sitä välttämättä kestä. 

Kaisa Koivisto tiivistääkin, että jos arvostat erityisen paljon jotakin maljakkoa, sitä ei kannata laittaa astianpesukoneeseen, vaikka se olisi aivan uusi.

Neuvot pätevät kaikkiin astioihin, etenkin niihin vanhimpiin, arvokkaimpiin ja rakkaimpiin.

– Vanhemmat astiat kannattaa ilman muuta pestä käsin ja uudemmistakin erityisesti ne, joita arvostaa, Kaisa Koivisto summaa.