Koe uusi yle.fi

"Oletko onnellinen?" – Piispa joutui koville lavialaisnuorison tentissä

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala vieraili piispantarkastuksen yhteydessä Suomelan yhtenäiskoulussa Laviassa. Piispa joutui oppilaiden tentissä perimmäisten kysymysten äärelle.

Kotimaa
Piispa Kaarlo Kalliala koulussa
Karri Laihonen / Yle

Piispa Kaarlo Kalliala kävi tapaamassa lavialaisia nuoria Suomelan yhtenäiskoulussa perjantaina. Vierailu oli osa Kallialan Lavian seurakunnassa suorittamaa piispantarkastusta.

Yläkoululaiset olivat valmistelleet piispalle joukon kiperiä kysymyksiä. Kalliala joutui välillä tosissaan miettimään, mutta selvisi kysymyksistä hyvän huumorintajun ja terävän älyn avulla kuivin jaloin.

Näin lavialaisnuorison ja piispan keskustelu eteni:

Miten suhtaudut homoseksuaaleihin ja tasa-arvoiseen avioliittolakiin?

– Me kaikki olemme ihmisiä, emmekä voi ajatella, että on me ja he. Tasa-arvoinen avioliittolaki on herättänyt monissa ihmisissä paljon kysymyksiä ja se antaa sellaisen signaalin, että asian kanssa on vähän kiirehditty, vastasi Kalliala.

Oletko onnellinen?

– En ajattele päivittäistä elämää tuon kysymyksen kautta. Joskus vaimoni kysyi minulta arkisessa tilanteessa, että "tarvitsetko jotain?" ja havahduin siihen, etten tosiaan tarvitse mitään muuta. Sellaiset tilanteet kertovat onnellisuudesta.

Hyväksytkö kuolemantuomion?

– En. Kellään ihmisellä ei ole oikeutta riistää toisen ihmisen henkeä rangaistukseksikaan.

Mikä auto sinulla on?

– Tämä on jännä filosofinen kysymys. Meillä on kaksi autoa, mutta vaimo ei pidä omastaan, joten hän ajaa minun autollani.

Käytätkö päihteitä, esimerkiksi tupakkaa?

– Tupakkaa en ole koskaan maistanut. Saatan juoda oluen tai viiniä, mutta en päihtymistarkoituksessa.

Uskotko Jumalaan?

– Joo, kyllä minä uskon.