Sanni Grahn-Laasonen: Yliopistojen määrä voisi edelleen laskea

Opetus- ja kulttuuriministeri uskoo, että yliopistoverkko voisi tiivistyä entisestään. Taiteen puolella ministeri aikoo uusia taiteen valtionosuusjärjestelmän, joka uudessa muodossaan tulee voimaan vuoden 2018 alussa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Ykkösaamun vieraana 23. tammikuuta. Kuva: Yle

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolustaa yliopistoihin kohdistuvia satojen miljoonien eurojen leikkauksia. 

Tieteen, tutkimuksen ja korkeakoulutuksen rahoitus on Grahn-Laasosen mukaan kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun, joten huonoina aikoina rahoituksesta pitää voida leikata. 

Korkeakouluverkolta Grahn-Laasonen haluaisi nähdä enenevää tiivistymistä ja yhdistymisiä.

– Yliopistojen määrä voisi edelleen laskea, Grahn-Laasonen totesi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Grahn-Laasonen näkee, että kotimainen tutkimus on nyt keskittynyt pieniin yksiköihin. Ministeri haluaisi nähdä korkeakoulujen panostavan yhä enemmän tiettyihin vahvuusalueisiin.

– Työnjaossa, että mikä korkeakoulu tutkii ja opettaa mitäkin aineita, siinä olisi paljon tekemistä. Se, että koottaisiin osaamista yhteen vahvemmiksi keskittymiksi. Tästä on kyse kun puhutaan korkeakoulujen profiloitumisesta.

Taiteen tukia uudistetaan

Grahn-Laasonen myöntää, että tutkijoiden huoli ajan kulumisesta rahoituksen hakemiseen itse tutkimisen sijaan on aiheellinen. Hän on pyytänyt Suomen Akatemiaa käymään läpi hakuprosessejaan niiden helpottamista silmällä pitäen.

– Toivon itsekin, että tutkijat pääsisivät keskittymään ydintehtäviinsä.

Taiteen saralla opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen ilmaisi syksyllä haluavansa uudistaa taiteen rahoitusta ja valtionosuusjärjestelmää. Grahn-Laasosen mielestä nykyjärjestelmä on liian staattinen, eikä kannusta kehittymään optimaalisella tavalla.

– Minun tavoitteenani on, että uusi järjestelmä astuisi voimaan vuoden 2018 alusta. Sen sisältö on vielä vaiheessa siitä syystä, että tämä uudistus alkaa nyt.

Ylen #suomitekoja-kampanjaan kulttuuriministeri näkee, että yksi keino parantaa Suomea olisi saada uusia yleisöjä taiteen ja kulttuurin piiriin.

– Ihan jo lapsesta ja nuorista lähtien altistuttaisiin ja päästäisiin kokemaan kulttuuria ja taidetta. Lähden myöskin siitä, että parasta kulttuurin tukemista on kuluttaa ja hankkia sitä.