yle.fi-etusivu

SAK:n viesti Tampereelta: Vielä kerran neuvotellaan

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly korosti, että nyt etsitään sopua vielä neuvottelemalla, mutta SAK:ssa valmistaudutaan torjumaan pakkolakeja myös muilla keinoilla.

politiikka
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Tampereella 23. tammikuuta. SAK kutsui liittojen keskeiset luottamusmiehet Tampereelle Tammikuun kihlauksen vuosipäivänä.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Tampereella 23. tammikuuta. SAK kutsui liittojen keskeiset luottamusmiehet Tampereelle Tammikuun kihlauksen vuosipäivänä. Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tampereella kokoontuneet SAK:n luottamusmiehet lähettivät työmarkkinaneuvotteluihin viestin, että vielä kerran neuvotellaan hallituksen pakkolakien korvaamisesta järjestöjen yhteisellä esityksellä.

SAK:n hallitus käsittelee työmarkkinatilannetta maanantaina ja päättää SAK:n lähdöstä mukaan neuvotteluihin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly korosti, että nyt etsitään sopua vielä neuvottelemalla, mutta SAK:ssa valmistaudutaan torjumaan pakkolakeja myös muilla keinoilla, joita hän ei kuitenkaan avannut.

Palkat ratkaistaneen liittokierroksella

Lylyn mukaan kaikki viittaa nyt siihen, että palkat päätetään liittokohtaisesti syksyllä eli keskitettyä palkkaratkaisua ei tule.

– Meille se kävisi että neuvoteltaisiin tässä yhteydessä, mutta olen ymmärtänyt, että työnantajapuoli haluaa tämän palkkaratkaisun sopia syksyllä. Sehän tarkoittaa sitten, että kaikki työehtosopimuksiin liittyvät tekstikysymykset puolin ja toisin on sitten syksyn neuvottelukierroksella.

– Ja se kierros sitten määräytyy sen mukaan onko pakkolait poistuneet, jolloin kierros on varmasti helpompi, jos pakkolait on saatu täällä keväällä pois. Jos pakkolakeja ei ole saatu pois neuvotellen, niin syksyn kierros on taas huomattavasti vaikeampi, Lyly arvio Tampereen kokouksen päätyttyä.