Kanadassa alettiin jakaa äitiyspakkauksia – "yksi Suomen parhaista ideoista"

Kanadassa on innostuneesti tutkittu Suomen kokemuksia äityspakkauksista. Ensimmäiset pakkaukset on nyt jaettu. Myös Yhdysvaltain Texasissa jaetaan äitiyspakkauksia lasten turvallisuuden parantamiseksi.

Ulkomaat
Äitiyspakkaus.
Kela

Albertan provinssissa Kanadassa on tammikuun alusta lähtien jaettu suomalaistyyppisiä äitiyspakkauksia.

Suomi on pakkausten myötä saanut runsaasti mainetta. Kanadan viestimet ovat kertoneet paljon Suomessa vuonna 1938 kehitetystä pakkauksesta, joka on edesauttanut mm. lapsikuolleisuuden alentamisessa.

Albertassa äitiyspakkauksia jakaa Calgaryn yliopisto, joka tekee samalla tutkimusta perheistä, joihin syntyy ensimmäinen lapsi. Pakkauksia on nykyrahoituksella tarjolla 1 500 kappaletta.

Yliopiston tutkimuksessa haetaan keinoja perheiden olojen kehittämiseen raskauden loppuvaiheessa ja vastasyntyneen tultua kotiin. Yliopisto tarjoaa myös neuvontaa vanhemmille. Jos tulokset ovat hyvät, toiminta voi laajentua.

Kanadassa jaettavan äitiyspakkauksen tuottaa Yhdysvaltain Kaliforniassa toimiva yritys.

Pakkaus sisältää paljolti samoja varusteita kuin suomalainenkin versio. Sisällä on mm. vauvan yöpuku, potkupuku, makuupussi, ympäristöystävällistä vauvashampoota, kuumemittari ja huopa.

Kuten Suomessakin, pakkausta voi hyödyntää vauvansänkynä. Itse pakkaus, siinä oleva patja ja lakanat täyttävät Kanadan lain mukaiset laatuvaatimukset.

Yhdysvallat seuraa perässä?

Suomalaislähtöisten äitiyspakkausten jakaminen Kanadassa on huomioitu myös Yhdysvalloissa.

Nettisivusto Upworthy.com (siirryt toiseen palveluun) ylistää keksintöä "yksinkertaiseksi, mutta nerokkaaksi ideaksi, joka voi parantaa elämänlaatua ja jopa pelastaa henkiä".

Texasin Bexarin piirikunnassa paikalliset terveysviranomaiset ovat alkaneet jakaa äitiyspakkauksia, joiden rahoitus on saatu paikalliselta Rotary-kerholta.

Texasissa pakkauksia kokeillaan erityisesti siksi, että pikkuvauvojen kuolemantapaukset ovat yleistyneet, kertoo paikallinen uutissivusto WFAA (siirryt toiseen palveluun).

Onnettomuudet ovat usein johtuneet siitä, että vauvoja on kääritty hyvin pehmeisiin peitteisiin, jolloin vauvojen riski tukehtua on kasvanut. Vanhempiensa vieressä nukkuneita vauvoja on myös kuollut siksi, että isä tai äiti on unissaan kierähtänyt vauvan päälle ja siten tukehduttanut lapsen.

Äitiyspakkauksissa nämä vaarat vältetään, sillä peitteet on suunniteltu turvallisiksi ja myös laatikossa nukkuminen on turvallista.