Tuppi, elämää suurempi peli

Tuppimestaruus on monelle kortinpelaajalle parasta mitä voi saavuttaa. Tuppi, tuo bridgen sukuinen korttipeli tuottaa pelaajalleen joko suurta kunniaa tai armotonta häpeää. Nälsyllä saa varmuudella nimen lehteen.

Ivalo
Tupenpelaaja.
Leena Ryytty pelaa tuppea kuin naiset ja voittaaJarmo Siivikko/ Yle
Tupenpelaaja.
Leena Ryyttyä ja Aslak Järvensivua haastattelee Jarmo Siivikko.

Tupenpeluun pohjoinen keskus on Ivalo, jossa majailevat tupen armottomat mestariluokan pelaajat.

Joka vuosi paikalliset mestaruuskilpailut keräävät vankan osanoton. Eli käytännössä muualta tulevat haastajat haluavat mitellä ivalolaisten korttiveijareiden kanssa, sillä mikään ei maistu niin hyvältä kuin voittaa mestaruus juuri Ivalossa.

Naisen logiikalla mestariksi

Leena Ryytty on kahdeksankertainen Ylä-Lapin mestari tupessa. Hän romuttaa osaltaan myyttiä ivalolaisten ylivertaisuudesta ja siitä, että tuppi olisi vain miesten peli.

– Naisen logiikalla pärjää tässä pelissä hyvin. Ja onhan naisella muitakin avuja, joilla vastustajan keskittymisen saa herpaantumaan. Hyvä muistikin auttaa, Leena luettelee.

Leena on miesystävänsä, tupen Suomen mestarin Arto Raasakan kanssa kiertänyt tuppipöytiä jo vuosia. Hän arvostaa ivalolaiset tuppikaverinsa korkealle.

– Täällä on kovaa sakkia. Ivalossa kun voittaa, tietää osaavansa jo jonkin verran, Leena naurahtaa.

Jumalatonta touhua

Aslak Järvensivu on pelannut tuppea jo kuusikymmentä vuotta. Hän aloitti jo poikasena veljiensä kera. Sen aikaisessa saamelaisessa kyläyhteisössä Utsjoella tupenpeluuta pidettiin jumalattomien ja joutilaiden pelinä.

– Nythän se on vain joutilaiden harrastus. Jumalattomuus on jo unohdettu. Minulle tuppi on elämää suurempi peli. Se pitää mielen virkeänä ja samalla se on hienoa sosiaalista kanssakäymistä, Aslak miettii.

Rami, nolo ja nälsy

Tuppi on sukua bridgelle, sillä sitä pelataan kilpailuissa nelinpelinä kaksimiehisin joukkuein.

Ramissa on tarkoituksena tehdä mahdollisimman suuri määrä kasoja ja nolossa kasoja pitää välttää. Pisteiden lasku ja pelin kulku pitää opetella itse.

Tuppeen kuuluu olennaisena osana myös taktiikka ja jopa yhteisesti sovitut merkit kokeneempien parien keskuudessa. Nälsy on puolestaan tilanne, jossa ramin ryöstön jälkeen vastapuoli tekee kaikki kasat ja jättää ramaajat ilman ainuttakaan.

Se taas on suurin häpeä, mitä voi olla.