Grahn-Laasonen esittää uutta koulutusmallia: Työpaikka kouluttaa, kirjat oppilaitoksessa

Uudessa koulutussopimusmallissa opiskelija olisi kirjoilla esimerkiksi ammattikoulussa, mutta oppisi tiedot ja taidot työpaikalla. Malli olisi tarjolla sekä kantaväestölle että maahanmuuttajille.

politiikka
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Ykkösaamun vieraana 23. tammikuuta.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Ykkösaamun vieraana 23. tammikuuta.Yle

Opetusministeriö selvittää uutta koulutussopimusmallia, jonka tarkoituksena on helpottaa muun muassa maahanmuuttajien työllistymistä. Se olisi tarjolla myös kantasuomalaisille. Selvityksen on tarkoitus valmistua helmikuun loppuun mennessä.

– Ideana on se, että opiskelija on oppilaitoksessa kirjoilla, oppilaitoksen opiskelijana, mutta oppiminen tapahtuu pelkästään työpaikoilla, jolloin se on hyvin käytännönläheistä, Grahn-Laasonen kertoi Yle1:n Ykkösaamussa.

Opetusministeriö pilotoi muitakin koulutusmalleja kevään aikana, joilla selvitetään, miten ammattitaidon kehittämisen ja työssä oppimisen voi yhdistää tutkinnon tai sen osien suorittamiseen.

Grahn-Laasosen mukaan mukaansa koulutussopimusmalli voisi olla oppisopimusta houkuttelevampi yrittäjien silmissä, jota yrittäjät ovat pitäneet byrokraattisena.

Hänen mukaansa malli myös motivoisi niitä nuoria, jotka eivät innostu kirjojen pänttäämisestä.

– Saadaan konkreettinen työn tekemisen malli. Nähdään se hyöty, mihin taitoja tarvitaan tulevaisuuden työpaikoilla. Opiskelijat motivoituvat usein työpaikoilla tapahtuvasta oppimisesta paremmin kuin luokkamuotoisesta.