1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Metakka soittaa tahdin ja tarvittaessa opettaa, miten tanssijalka heilahtaa

Tanssinopettajien perustama tanssiorkesteri ei halua tuputtaa tanssin kertauskurssia, vaan yksinkertaisesti soittaa yleisölle sellaista tanssimusiikkia, jonka tahtiin on mukava lähteä lavalle.

ilmiöt
Metakka-orkesteri soittamassa
Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanilaisen tanssiseura Casamban kahdeksanhenkinen Metakka-orkesteri harjoittelee Kansanpirtin salissa, ja hymy on herkässä. Martti Kolehmaisen mukaan opettajien oma bändi on kuorrutetta tanssinopettamiseen.

– Vaikka tanssin kanssa ollaan edelleen tekemisissä, tässä sitä pääsee katsomaan toisesta kulmasta. Kun ohjelmisto osuu kohdalleen, on ilo nähdä yleisön nauttivan niin musiikista kuin tanssista.

Metakan ohjelmistoon eivät listahitit välttämättä istu.

– Ajatus on soittaa aitoa tanssimusiikkia. Uusilla levyillä meno on sellaista, että seassa saattaa olla ehkä pari oikeata tanssikappaletta. Toki kaikkea voi tanssia, mutta me yritämme pysyä niissä tunnistettavissa rytmeissä.

Pienillä lavoilla ollaan asian ytimessä. Väki haluaa tanssittavaa musiikkia ja osa yleisöstä haluaa myös oppia tanssimaan. Tässä apu tulee yhdessä ja samassa paketissa.

Martti Komulainen

Tarpeet kohtaavat seurojentaloissa

Pienissä paikoissa, kuten seurojentaloissa, on Metakalle mieluisin yleisö, tuumailee Kolehmainen.

– Isommilla tanssipaikoilla kävijät ovat pääosin kokeneita tanssijoita ja myös vaativia musiikin suhteen, mutta pienillä lavoilla ollaan asian ytimessä. Väki haluaa paitsi tanssittavaa musiikkia ja osa yleisöstä haluaa myös oppia tanssimaan. Tässä apu tulee yhdessä ja samassa paketissa.

Osalla keikoista Metakka pitääkin yleisölle tanssikurssia. Sen jälkeen on helpompi lähteä pokkaamaan omalla kylätalolla toista tanssiin tai lähteä isommasti jännittämättä sommallekin tanssipaikalle.

– Yleisön antama palaute on suoraa. Keikan jälkeen kyllä tietää, pitikö yleisö ohjelmasta vai ei. Harvoin on joutunut kesken keikan vaihtamaan ohjelmistoa, mutta pakko myöntää, että joskus on vahingossa valinnut kappaleet toisenlaista yleisöä ajatellen.

Lue seuraavaksi