Koe uusi yle.fi

Väyrynen vaatii rajatarkastuksia takaisin

Itärajan yli tulevaan muuttoliikkeeseen on europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mielestä puututtava yhdessä venäläisten kanssa.

Kotimaa
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenVesa Moilanen / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vaatii Dublin-järjestelmän säilyttämistä, rajatarkastusten palauttamista ja vapaata liikkuvuutta turvapaikan saaneille.

– Nyt hallitus näyttää olevan valmis hyväksymään luopumisen Dublin-periaatteesta, jos ulkorajat saadaan pitämään, kirjoittaa Väyrynen blogitekstissään.

Väyrynen toteaa, että hallituksen on ensisijassa pyrittävä pysäyttämään muuttoliike. Sen lisäksi hän neuvoo puuttumaan muuttoliikkeen syihin, mutta tukemaan myös EU:n ulkomailla olevia ja sinne perustettavia pakolaisleirejä.

– Dublin-järjestelmä voidaan säilyttää, kun turvapaikan saaneille annetaan oikeus muuttaa vapaasti muihin EU-maihin. Tällöin Italian ja Kreikan kaltaiset jäsenmaat ryhtyvät rekisteröimään maahan tulijat ja tutkimaan heidän oikeutensa turvapaikkaan.

Väyrynen ulottaisi valvonnan myös osalle sisärajoja

Ulkorajojen valvontaan kannustaisi Väyrysen mukaan myös se, että rajatarkastukset palautettaisiin ainakin osalle EU:n sisärajoja.

– Tällöin jokainen jäsenmaa joutuisi kantamaan vastuun niistä maahanmuuttajista, jotka sen kautta EU-alueelle saapuvat.

Itärajan yli Suomeen tulevaan muuttoliikkeeseen on Väyrysen mukaan puututtava yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa.

Blogikirjoituksensa lopuksi hän toteaa, että nämä olivat tällä kertaa hänen neuvonsa hallitukselle.